Pelargonien talvetus – näin onnistut!

Pelargoni voi viihtyä ulkona loppusyksylle saakka, mutta sen talvettaminen olisi hyvä aloittaa ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Mikäli kasvi ehtii altistumaan pienelle hallalle, saattaa se sitkeytensä ansiosta kuitenkin vielä elpyä, jos suurin osa lehdistä on säästynyt kylmävaurioilta. Koko kesän mittainen ulkoilu karaisee pelargonin melko hyvin syksyisille olosuhteille.

Tee näin:

Kasvi kannattaa nostaa sisätilaan, kun ulkolämpötila lähenee nollaa. Talvilepoon valmisteltavista kukista on hyvä napsaista kukkavarret pois taivuttamalla ne nivelestä poikki. Samalla saa vielä syksyn leikkokukkia maljakkoon! Ihanteellinen talvetuslämpötila on +5 ja +10 asteen välillä, eli normaali huoneenlämpö ei aseta pelargonia kunnolla talvikauden lepotilaan. Tarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi ikkunallinen varasto- tai kellaritila.

Hieman valoa ja muutama tilkka vettä talven aikana valmistavat kasvin tulevaan kevääseen. Talvella vedentarve on minimaalinen, ja ylikastelua kannattaa välttää. Myöskään lannoitusta ei tarvita. Kuitenkin mitä valoisampi ja lämpimämpi talvehtimispaikka, sitä enemmän vettä kannattaa antaa.

Mitä jos kasvi nuupahtaa talvella?

Talvehtivasta pelargonista ei tarvitse luopua, vaikka se menettäisi lepokauden aikana kukkansa ja lehtensä. Napakka vihreä varsi kertoo sen olevan vielä voimissaan. Onnistuneesti talvehtinutta, vihreävartista pelargonia voi halutessaan leikata alkukeväällä. Leikkaaminen lehtihangan yläpuolelta tekee kasvista tuuheamman, ja antaa samalla tulevaan kauteen uusia pistokkaita. Kotimaiset uudet taimet löytyvät myynnistä taas kevättalvella!