Kuvassa erivärisiä orvokkiamppeleita roikkuu vaijerista.

Suosituimmat amppelikasvit

Valmiit kesäkukka-amppelit ovat kauniita ja ihanan helppoja koristeita kesäisillä pihoilla, parvekkeilla ja terasseilla. Suomessa viljellään vuosittain 2,2 miljoonaa amppelikasvia. Valikoimaa on siis runsaasti! Saatavilla on paljon erikokoisia amppeleita. Orvokki ja erilaiset petuniat ovat suomalaisten suosikkeja. Yli puolet kaikista Suomessa myytävistä ulos tarkoitetuista amppelikasveista kuuluu jompaankumpaan kasviryhmään.

Yksittäinen suuri amppeli sopii sellaisenaan koristeeksi. Pienemmistä amppeleista tai yksittäisissä ruukuissa kasvatetuista amppelikasveista saa itse istuttamalla mieleisen kokonaisuuden. Amppelikasvin valinnassa rajat tulevat vastaan vain siinä, että kullakin kasvilla on sille tyypilliset valovaatimuksensa. Vaikka amppelien ihailija kuinka haluaisi, valoisalla paikalla viihtyvä kasvi ei jaksa kukkia varjoisassa nurkkauksessa. Varjon puolella menestyvä kasvi taas kärventyy, jos se sijoitetaan helteiselle seinustalle. Tässä on listattu suositumpia amppelikasveja hoito-ohjeineen:

Orvokki

Keväthalloja erittäin hyvin kestävän orvokin valtakausi alkaa jo huhtikuussa. Muotivirtaukset ovat muokanneet suosikkiorvokista milloin suuri- ja milloin pienikukkaisen. Saatavilla on lukuisia lajikkeita, useita värejä ja monia kokoja. Orvokki menestyy niin aurinkoisella kuin varjoisalla paikalla. Helteessä se kuitenkin ränsistyy helposti. Runsas kastelu ja lannoitus ovat orvokille tärkeää.

Kuvassa erivärisiä orvokkiamppeleita roikkuu vaijerista.

Petunia ja pikkupetunia

Petunioiden suosio johtuu ilman muuta niiden monipuolisuudesta. Suurikukkaisten amppelipetunioiden rinnalle on kymmenessä vuodessa pyrähtänyt pienikukkaisten pikkupetunioiden joukko, jonka värivalikoima on hyvin laaja. Pikkupetunia kukkii myös sellaisissa väreissä, joita suurikukkaisissa petunioissa ei ole. Pikkupetuniat ovat lisäksi varsin kylmänkestäviä. Ne eivät lannistu sen kummemmin toukokuun kuin syksynkään viileissä säissä.

Kuvassa on erisävyisiä liloja petunioita

Riippapelargoni

Tämän pelargonilajikkeen versot kasvavat 40–60-senttisiksi, jopa metrin mittaisiksi. Värejä on tarjolla runsaasti punaisen eri sävyistä violettiin ja valkoiseen; kukat ovat yksinkertaisia tai kerrottuja. Riippapelargoni ei viihdy tuulisella paikalla, sillä sen versot katkeavat helposti. Kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa käsin taittamalla. Riippapelargoni kestää hetkellistä kuivuutta.

Kuvassa on valkoinen pelargoni, joka on ripustettu naulaan.

Lobelia

Monikäyttöinen lobelia kukkii sinisen, valkoisen ja lilan sävyissä. Luonnonvaraisena kasvista esiintyy runsaasti eri muunnoksia, mutta eurooppalaisissa puutarhoissa on ainoastaan yksivuotista lobeliaa. Voimakaskasvuiset lajikkeet käyvät mainiosti amppelikukiksi. Lobelia viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa.

Kuvassa on sininen sinilobelia.

Neitobegonia eli karjalanneito

Ryöppyävän runsas neitobegonia on näyttävä amppelikukka. Kuten monet muutkin amppelikukat, neitobegonia tarvitsee tasaista kosteutta ja tuulelta suojaisen paikan. Kasvi viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Ennen kuin kylmänaran neitobegonian laittaa ulos, on syytä varmistua, että hallanvaara ei enää ole.

Kuvassa punainen neitobegonia.

Lumihiutale

Lumihiutaleesta on saatavilla valko- ja vaaleanpunakukkaiset muodot. Parhaiten kasvi viihtyy puolivarjossa, mutta jaksaa kukkia melko varjoisassakin paikassa. Säännöllistä kastelua kaipaava lumihiutale kukkii uskollisesti läpi kesän, eikä sen kukkia tarvitse nyppiä. Kevyt ja runsaskukkainen lumihiutale muistuttaa hyvin paljon lähisukulaistaan briitankukkaa.

Kuvassa valkosia lumihiutaleen kukkia.

Amppelidiana

Lamoavasti kasvava amppelidiana pääsee oikeuksiinsa, nimensä mukaisesti, amppelissa. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Amppelidianan suuret, vaaleanpunaiset kukat loistavat syyshalloihin asti, kunhan kasvia kastelee ja lannoittaa riittävästi.

Kuvassa on vaaleanpunainen dianan kukinto

Verenpisara

Verenpisara on näyttävä, varjoisemmassa paikassa menestyvä kasvi. Tarjolla on värikästä palleroverenpisaraa sekä tyylikästä kyynelverenpisaraa. Hidaskasvuiset kverenpisarat tarvitsevat tasaisesti vettä, eikä kestä kuivuutta. Kasvi on varsin sateenkestävä, mutta voimakkaassa tuulessa sen versot saattavat murtua.

Kuvassa on verenpisaroita kasvihuoneessa.

Muita hyviä amppelikukkia ovat mm. siniviuhka, amppelirusokki, huovinkukka, keijunmekko, kirjotulikruunu, mustasilmäsusanna, nukenkaulus, iso-olkikukka, torenia, verbena, hopeaputous, ruusupapu, suikeroalpi, rönsylilja, murattivillakko, aaroninparta, liisukka – ja monet muut.