Kuvassa pöydällä on vaaleanpunaisia syyskukkia erilaisissa ruukuissa.

Laita syyspiha kuntoon

Päivät lyhenvät ja viilenevät, kesä vaihtuu vähitellen syksyksi. Kesän kukat alkavat näyttää jo hiukan ränsistyneiltä joten nyt on hyvä aika aloittaa vuoden kolmas viljelykausi. Syyskasveilla piha, terassi tai parveke kaunistuu hetkessä ja niiden lomaan asetut lyhdyt tuovat tunnelmaa hämärtyviin iltoihin. Näyttävimmät syysistutukset syntyvät eri lajikkeita ja värejä yhdistelemällä. Kylmänarat kasvit sopivat mainiosti lasitetulle parvekkeelle tai verannalle, jonne pikku pakkanen ei pääse puremaan. Syyskasvien aika on yhtä pitkä kuin kesäkukkien. Nappaa tästä vinkit syysistutuksiin.

Harmoniset kasvit, hauskat ruukut

Kukkaistutukset ovat usein täynnä erivärisiä kasveja, jotka ovat istutettu samanväriseen astiaan tai ruukkuihin. Käännä tämä toisinpäin valitsemalla samansävyisiä kasveja ja erilaisia ruukkuja. Muodosta ruukuista näyttävä ryhmä esimerkiksi ulos portaille tai parvekkeen hyllylle. Ruukuiksi kelpaavat hyvin varaston nurkissa pyörivät ylimääräiset ruukut tai mummolasta kerätyt aarteet.

Kuvassa on portailla valkoisia ja vihreitä syyskasveja erilaisissa ruukuissa.

Istuta kesäkukkien kaveriksi

Monet kesäkukat jaksavat kukkia pitkälle syksyyn ja kestävät hieman viileää ilmaa.  Esimerkiksi orvokki kestää kylmää, samoin neilikat ja siniviuhka. Myös perennat ovat näyttäviä pitkälle syksyyn. Monet niistä kestävät kylmää yksivuotisia kasveja paremmin. Syyskukkia voi hyvin lisätä kesäkukkaistutuksiin piristämään sekä kohentamaan istutuksen ulkonäköä.  Nappaa istutuksista ränsistyneet kesäkukat pois ja vaihda tilalle tuoreet kotimaiset syyskukat. Esimerkiksi koristekaalit ovat näyttäviä ja kestävät hyvin pakkasia, joten ne käyvät erinomaisesti ulkoistutuksiin. Myös perinteinen hopeavillakko on oiva täyte- ja reunuskasvi. Kokeile syysistutukseen myös kylmää kestäviä maustekasveja kuten salviaa, minttua ja sitruunatimjamia.

Kuvassa on isossa harmaassa ruukussa erivärisiä syklaameja sekä heinää. Ruukku on terassilla, jonka vieressä on säleikkö.

 

Pata täynnä syyskukkia

Vanhoihin patoihin tehdyt kukkaistutukset ovat puutarhojen klassikko! Tämä tyyli ei vanhene koskaan. Istuta syyskukat siis vanhoihin patoihin ja asettele ne puutarhaan, terassille tai parvekkeelle. Vinkki: laita muutama sentti lekasoraa pohjalle, jolloin juuret saavat syyskosteilla paremman ilmaa.

Kuvassa on harmaaseen pataan istutettu syysistutus. Taustalla on kottikärryt, joissa on omenoita.

 

Unohda perinteiset ruukut

Syyskukkia voi hyvin istuttaa myös muualle kuin perinteisiin ruukkuihin, patoihin ja istutuslaatikoihin. Kokeile istuttaa kotimaisia syyskukkia esimerkiksi pystyyn nostetun lavan päälle, vanhoihin autonrenkaisiin tai kiinnitä ne hauskasti aitaan. Muista laittaa aukkoihin tukeva muovi, jotta multa ja vedet pysyvät paikoillaan. Luovuus ja kädentaidot ovat rajana!

Kuvassa on pystyyn nostettu eurolava, johon on istutettu syklaameja ja lankaköynnöstä.

 

Ps. Istuta ajoissa, hoida maltilla

Syyskasvien istutusta ei kannata jättää liian myöhään. Lämpimät päivät edistävät kasvien juurtumista, mikä auttaa niitä kestämään paremmin erilaisia sääoloja. Istuta kasvit toisiinsa kiinni, sillä syysryhmäkasvit eivät juuri kasva. Säännöllinen kastelu riittää, lannoitusta ei tarvita. Lasitettu parveke tai veranta on erinomainen paikka syksyisille kukille, jotka pitävät viileästä mutteivät kestä hallaa. Sisätilat voi sisustaa syksyyn monilla ruukkukasveilla.