Joulukukista iloa pitkään
Kotimaiset joulukukat luovat loppuvuoden tunnelmaa, mutta hyvällä hoidolla ne ilahduttavat vielä pitkään kotona ja puutarhassa. Nappaa tästä vinkit kasvien jatkokäyttöön!
Joulun tähdestä viherkasvi
Joulutähti hohtaa jouluna punaisen ja valkoisen sävyissä, mutta on myös erinomainen viherkasvi ympäri vuoden. Kasvi kannattaa istuttaa keväällä hieman isompaan ruukkuun ja viherkasvimultaan. Viherkasvina pidettävää joulutähteä kannattaa hoitaa viherkasvin tavoin: tasainen kastelu ja mieto lannoitus. Joulutähti sietää paremmin kuivuutta kuin jatkuvaa märkyyttä. Huolehdi, että kastelun jälkeen ruukun pohjalle ei jää seisomaan vettä. Halutessaan joulutähdestä voi leikata värikkäät ylälehdet pois, jonka jälkeen se alkaa kasvattamaan sivuhaaroja. Kesällä kasvia voi leikata ja muotoilla varovasti.
Kasvin kukittaminen vaatii työtä ja aikaa, mutta on onnistuessaan palkitseva. Hoida joulutähteä samalla lailla kuin viherkasvina joulun jälkeen, mutta latvo kasvi elokuun lopulla ja jatka säännöllistä lannoittamista. Lannoita niin kauan, kunnes ylälehdet ovat kehittyneet. Joulutähti on lyhyen päivän kasvi eli se tarvitsee riittävän pitkän pimeän jakson kukkiakseen. Aloita lyhyen päivän käsittely elokuussa ja jatka lokakuun loppuun. Peitä käsittelyjakson aikana kasvi klo 16–8 välillä esimerkiksi laatikolla. Näin joulutähti on valoisassa vain 8 tuntia vuorokaudessa. Lopeta käsittely marraskuun alussa. Marraskuun aikana pienet keltaisenvihreät kukat alkavat muodostua ja uudet ylälehdet vähitellen värjäytyä. Hyvinvoidessaan kasvi värjää ylälehdet taas jouluksi.
Hyasintti loistaa keväällä
Hyasintin sipuli kannattaa istuttaa syksyllä puutarhaan, jossa se ilahduttaa muiden sipulikukkien kanssa keväällä. Leikkaa kukkavana kukkimisen jälkeen pois ja anna vanan lopun sekä lehtien kuivua. Istuta sipuli syksyllä muiden syyssipuleiden kanssa maahan. Hyasintti kukkii parin seuraavan kevään kuluessa.
Ritarinkukka kukkii kerran vuodessa
Pitkäksi kasvanut tai kaatunut ritarinkukan kukkavana kannattaa leikata leikkokukaksi maljakkoon. Ritarinkukka on kestävä leikkokukka, joka viihtyy parhaiten viileässä vedessä.
Viherkasvina ritarinkukka on monivuotinen kasvi, jonka voi siirtää kesällä myös ulos. Leikkaa ritarinkukasta viimeiset lakastuneet kukat joulun jälkeen. Laita kasvi valoisalle paikalle. Anna kukkavanan kuihtua kokonaan, jolloin sipuli imee kaikki lehtivihreät talteen. Katkaise vana vasta sitten läheltä sipulia. Kastele sipulia maltillisesti ja lannoita sitä viikoittain. Keväällä ilmojen lämmettyä ritarinkukan voi siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan.
Syksyn tullen ota kasvi sisälle ennen pakkasia. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, lopeta sitten kokonaan ja anna lehtien lakastua. Ruukun voi pitää pimeässä ja viileässä. Istuta kasvi uuteen multaan kukkanupun työnnyttyä esiin. Siirrä ritarinkukka valoisalle ikkunalle ja aloita kastelu varovasti. Sipulista voi odotella kasvavan kerran vuodessa yhdestä kolmeen kukkavanaa.
Tulilatva ilahduttaa ympäri vuoden
Tulilatvasta tulee kaunis viherkasvi helpolla hoidolla. Kasvista voi leikata kuivat kukinnot pois, mikä kohentaa kasvin ulkonäköä. Tulilatvaa hoidetaan viherkasvina samalla lailla kuin kukkivana: valoisa paikka ja niukka kastelu.
Kasvi on joulutähden tapaan lyhyen päivän kasvi, eli kukituksen kanssa toimitaan kuten joulutähdellä: Aloita pimeän päivän käsittely elokuussa peittämällä kasvi klo 16–8 väliseksi ajaksi lokakuun loppuun asti. Kastele ja lannoita maltillisesti. Terve ja hyvinvoiva kasvi alkaa muodostamaan kukkia marraskuun aikana.
Jouluruususta perenna
Viileässä viihtyvän jouluruusun voi keväällä istuttaa ulos perennaksi. Joulun jälkeen kasvia kannattaa hoitaa, vaikka se olisi jo kukkinut. Siirrä joulun jälkeen kasvi viileään ja valoisaan paikkaan ja kastele tasaisesti. Tärkeintä on pitää kasvin juuristo kunnossa, jotta se juurtuu pihalle kesän aikana. Istuta maan sulettua jouluruusu puolivarjoisaan paikkaan. Kasvi viihtyy ravinteikkaassa ja humuspitoisessa maassa puiden tai pensaiden alla. Juurtunut jouluruusu kukkii ja leviää puutarhassa kauniisti. Jouluruusu menestyy parhaiten eteläisessä ja keskisessä osassa maata.
Atsalea viihtyy kesät ulkona
Atsalea on kaunis ruukkukukka, joka kukkii parhaimmillaan useita kuukausia putkeen. Kukinnan jälkeen se on myös upea tummasävyinen viherkasvi. Atsalea vaatii runsaasti kastelua. Kasvi kannattaa pitää valoisalla paikalla, mutta paahteelta suojassa ja mieluiten viileähkössä. Kastele atsalea upottamalla se muutaman päivän välein. Multa on tarpeeksi märkä, kun siitä ei nouse ilmakuplia. Kesäksi atsalean voi istuttaa ruukkuineen kukkapenkkiin. Talveksi kasvi kannattaa nostaa sisälle viileään paikkaan.