Kuvassa on lila-valkoinen sarviorvokki

Vihertuunaajan kevät starttaa orvokeilla

Auringon lämmittäessä parvekkeen lasien läpi kädet saa vihdoin sujauttaa multaan ja istuttaa kevään ensimmäiset orvokit. Talven jälkeen orvokin kukkia täytyy ensin tuoksutella ja lehtiä hypistellä, jotta ajatus uudesta keväästä tulee todeksi. Orvokki irroitetaan varovasti ostoruukustaan ja asetellaan isompaan uuteen ruukkuun, jossa on tuoretta kesäkukkamultaa. Lisätään vettä, ja sitten ihastellaan oman käden jälkeä. Kukkien istuttaminen on käsityötä parhaimmillaan!

Suomen kevät on ailahtelevainen ja siksi kylmää kestävät orvokit sopivat meille mitä parhaiten. Tarhaorvokki kestää jopa -5 asteen pakkasen, joten se on turvallinen valinta kevään ensimmäisiin istutuksiin.

Kuvassa on vadissa sinisiä orvokkeja. Vadin vieressä on kaksi orvokipaakkua valmiina istutukseen.

 

Istututtamiseen käy melkein mikä tahansa astia. Vanhan ajan tunnelmaa saa aikaan emaliastioilla, joita voi löytää kirpputoreilta. Näyttävimmillään orvokit ovat isossa ruukussa, jossa on paljon tilaa kasvaa upeaksi kukkaryhmäksi. Isossa ruukussa myös kastelu helpottuu, koska iso multatila pidättää enemmän kosteutta.

Kuvassa on parvekkeella isossa saviruukussa orvokkeja ja heinää.

 

Orvokit viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Paahteessa ne nääntyvät helposti, joten kuumina päivinä on hyvä muistaa myös kastella runsaasti. Kasvualusta, johon on lisätty vettä pidättäviä kastelukiteitä sopii hyvin orvokeille. Hoidoksi riittää myös lisäämällä kasteluveden sekaan nestemäistä kastelulannoitetta sekä poistamalla kukkineet kukat. Orvokki alkaa siementää helposti, joten kukkineiden kukkien poistaminen innostaa sen kasvattamaan uusia kukkia ja tekee kasvista freesimmän näköisen.

Vinkki: Orvokin kukkia kannattaa leikata maljakkoon, sillä se on myös kestävä leikkokukka.

Kuvassa on parvekkeella pienessä saviruukussa liiloja orvokkeja.

 

Orvokki kestää ja kukkii kauniina keskimäärin kaksi kuukautta. Aikaisin keväällä istutetut orvokit alkavat usein juhannuksen tienoilla näyttää pitkäksi venähtäneiltä roikoilta. Mutta ei hätää: leikkaa varret lyhyeksi, kastele ja lannoita silloin tällöin ja hetken päästä uudet kukat jo nostavat päätään. Näin saat orvokin kestämään jopa syksyyn asti, joka sopiikin hyvin viileyttä kestävälle kasville. Ihania istutushetkiä orvokkien parissa!