Neilikka
Helppohoitoinen kasvi ulos ja sisälle.
Helppohoitoinen kasvi ulos ja sisälle.
Ruukkuneilikoita löytyy monen muotoisena ja värisenä. Ne sopivat ruukkukukkaryhmiin, istutettuna omaan ruukkuunsa tai puutarhaan. Neilikoiden koti on välimeren alueella ja niiden tieteellinen nimi, Dianthus, tarkoittaa jumalten kukkaa.
Neilikoita viljellään Suomessa yhteensä noin 1,6 miljoonaa kappaletta vuodessa. Ne sopivat ruukkukukkaryhmiin, istutettuna omaan ruukkuunsa tai puutarhaan.
Mitkä kesäkukat viihtyvät varjoisassa paikassa? Entä mitkä kestävät paahdetta? Tutustu missä mikäkin kesäkukka viihtyy.
Neilikat viihtyvät aurinkoisella ja suojaisalla kasvupaikalla. Hoitoon kuuluu kastelu, joka voi olla myös niukkaa, lannoitus sekä kuivien kukkien poisto. Neilikka on kestävä kesäkukka: se sietää paahdetta sekä pientä kylmyyttä, joten se on yksi viimeisimpiä syksyn kukkijoita ja ensimmäisiä alkukesän ilostuttajia. Vinkki: Leikkaa ruukkuneilikoita mukaan kesäisiin leikkokukka-asetelmiin.
Tunnetuin ruukkuneilikoista lienee tarhaneilikka (Dianthus caryophyllus), jonka pysty kasvutapa ja kerrannaiset kukat muistuttavat parhaiten sukulaistaan isokukkaista leikkoneilikkaa. Sitä löytyy monen värisenä: punaisena, valkoisena, keltaisena, oranssina, aprikoosin värisenä, lähes mustana ja monivärisenä. Tarhaneilikka kasvaa noin 30-60 cm korkeaksi. Tarhaneilikkaa on voi pitää myös sisällä.
Harjaneilikan (Dianthus barbatus) tunnistaa sen pallomaisesta kukasta, joiden väri vaihtelee valkoisesta punaisen eri sävyihin, kaksiväriseen ja kerrannaisiin. Harjaneilikka viihtyy auringossa, kalkkipitoisessa hiekkamullassa. Harjaneilikka on rusakoiden herkkua, joten puutarhaan alkukesästä istutettavat kasvit kannattaa suojata hyvin.
Kiinanneilikka (Dianthus chinensis) on vanha monikäyttöinen ryhmäkasvi joka kukkii valkoisena, punaisena, fucsian värisenä, viininpunaisena ja kaksivärisenä. Hauskan ripsureunaiset kukkalehdet ovat tunnusomaisia kiinanneilikalle. Kukat kärsivät herkästi sateesta, joten ne sopivat paremmin ruukkuun katetulle kasvupaikalle.