Elokuu on kesäkukkakuukausi

Kukkakesää on vielä jäljellä! Elokuu on virallisesti Suomessa kesäkuukausi, joten kesäkukkien seurasta ehditään nauttimaan vielä. Myös monet kotiin hankitut hyötykasvit, kuten yrtit antavat vielä hyvin satoa.

Ahkeran kotipuutarhurin uurastus palkitaan nyt, kun monet kesäkukat jaksavat hyvin vielä elokuun läpi. Kastelua, lannoitusta ja nyppimistä ei kuitenkaan kannata lopetella vielä tässä vaiheessa kautta, vaan ravita ja hoitaa kasveja niin pitkään, kuin niissä on elinvoimaa. Osa kestävistä lajeista kukkii vielä pitkälle syksyyn!

 

  • Suloinen orvokki on puutarhakauden ensimmäisiä kukkia, ja se jaksaa kukkia pitkälle kesään. Orvokin hoidossa on tärkeää muistaa säännöllinen kastelu ja poistaa kuivahtaneet kukat kesän mittaan. Pituutta kasvattaneen kukan voi kesän aikana latvoa lyhyemmäksi.
  • Osa kasveista voi hyötyä siitä, että niiden kasvua leikkaa reilummin alas. Esimerkiksi marketta voi kasvattaa vielä elokuussakin uusia kukkavarsia kuihtuneiden ja poistettujen tilalle. Marketan kukkineet osat kannattaa poistaa aina kukkapohjineen.
  • Verenpisara viihtyy varjoisassa, suojaisassa paikassa ja kukkii pitkälle loppukesään. Uutta kukintaa edesauttaa, kun kasvista poistamaa sen siemenkodat. Näin energia menee uusien kukkien eikä siementen muodostamiseen.
  • Kotimainen pelargoni on kestävää tekoa ja karaistunut kestämään myös viileneviä syyspäiviä aina hallan tuloon saakka. Se jaksaa kukkia pitkälle syksyyn, kun kuihtuneet kasvinosat poistaa säännöllisesti.
  • Perinteikkäät petuniat kestävät myös pitkään. Etenkin pikkupetunia, eli miljoonakello on kestävää tekoa ja ilostuttaa esimerkiksi amppelissa viimeisimpien kesäkukkien joukossa.
  • Näyttävät kotimaiset daaliat jaksavat myös kukkia pitkälle puutarhakauden loppuun. Tummasävyiset lajikkeet sopivat ihanasti loppukesän puutarhaan.