Kuvassa on ruokapöydällä vaaleanpunaisia pelargonioita rivissä.

Koristele juhannus kotimaisilla pelargoneilla – nappaa tästä parhaat vinkit juhliin

Pelargonit ovat nousseet jälleen trendikkäiksi ja yhdeksi suosituimmaksi kesäkukaksi. Kotimaisten pelargonien valikoiman laajuuden ansiosta ne sopivat hyvin niin perinteiseen juhannukseen kuin moderniin kaupunkijuhlintaan.

Valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia, oransseja, pinkkejä ja kaksivärisiä: kotimaisten pelargonien värivalikoima on laaja ja runsas. Pelargoneja voi käyttää sellaisenaan koristamaan mökin terassia, osana trendikästä hyötykasvipuutarhaa tai parvekkeelle drinkkinurkkaukseen. Hyvin hoidettu pelargoni kukkii ruukussa läpi juhannuksen aina pitkälle syksyyn.

– Pelargoneista löytyy kaikille varmasti täydellinen väri ja lajike. Valikoimassa on myös tuoksuvia tuoksupelargoneja ja amppeleihin sopivia riippapelargoneja, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Hyödynnä keittiössä

Pelargonit sopivat erinomaisesti hyötykasvien kanssa. Monien hyötykasvien tavoin ne tarvitsevat paljon valoa ja lämpöä. Pelargonit voi sijoittaa samaan paikkaan hyötykasvien kanssa. Kokonaisuudesta saa tehtyä keitaan, joka hellii kaikkia aisteja.

Keittiössä pelargoneja voi hyödyntää esimerkiksi juomien koristelussa. Niiden kukintoja voi jäädyttää jääpalojen sisään ja käyttää juomien viilentämiseen jääkulhossa. Syötäväksi kasvatettuja pelargoneja voi käyttää myös ruoan koristelussa.

Kuvassa on coolerissa jääpaloihin jäädytettyjä pelargonin kukintoja, sitruunan viipaleita ja kuohuviinipullo.

Kauniin värikkäät pelargonin kukinnot näyttävät upeilta sitruunaviipaleiden kanssa.

Upea maljakossa

Tarjoilujen koristelun lisäksi pelargoneja voi käyttää monella tavalla kattauksessa. Kukkivia ruukkuja ja amppeleita voi sijoittaa ympäri ruokailutilaa tuomaan väriä.

– Pelargoneja voi käyttää myös leikkokukkien tavoin maljakoissa juhannuspöydässä tai niitä voi sitoa kesäisiin kukkakruunuihin, Rantala kertoo.

Maljakkoon tai kukkakruunuun tulevan pelargonin voi helposti leikata ruukussa olevasta kasvista. Katkaise tällöin kukkavana tyvessä olevasta pallomaisesta nivelestä varovaisesti käsin. Maljakkoon menevään kukkaan kannattaa leikata terävällä veitsellä vino imupinta. Leikattu pelargoni viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

– Kattauksessa voi olla esimerkiksi iso maljakko keskellä tai paljon pieniä maljakoita kynttilöiden kanssa, Rantala neuvoo.

Kuvassa on henkilö, jonka hiuksissa on pelargoneja ja muita kukkia.

Pelargoneista voi tehdä kukkakruunun lisäksi myös muunlaisia hiuskoristeita juhannuksen rientoihin.

 

Tiedote on julkaistu ensin Kauppapuutarhaliiton sivuilla. Kauppapuutarhaliitto ry ylläpitää Kauniisti kotimaisen kanavia.