Asiantuntija vinkkaa: 5 + 1 vinkkiä kesäkukkien kasteluun

Puutarhan, parvekkeen ja verannan kesäkukat kaipaavat useimmiten tasaista kastelua. Suurin osa lajeista on siinä mielessä kiitollisia, että pieni kuivahtaminen ei ole niille niin haitallista, kuin liika märkyys. Muutaman kerran välistä jäänyt kasteluvuoro ei siis vielä pilaa kukkakesää.

Ota alta talteen Kauniisti kotimaisen tiimin parhaat kasteluvinkit kesäkukille, ja kukkasesi palkitsevat kukinnallaan!

  • Ajoita kastelu mieluiten varhaiseen aamuun, illanhämärään tai pilviselle päivälle. Tällöin auringonpaiste ja sitä myötä veden haihtuminen ei ole niin voimakasta. Myös kovin tuulinen sää edesauttaa haihtumista, jolloin kastelu menee ns. harakoille.
  • Kastele mieluummin kerralla reilummin, kuin vain pieniä tilkkoja kerrallaan. Syvälle asti ulottuva kosteus hellii juuria, eikä pakota kasvia tavoittelemaan vettä läheltä mullan pintaa. Vältä kuitenkin ylikastelua, ja tyhjennä aluslautanen seisovasta vedestä noin 15 minuutin jälkeen kastelusta.
  • Työnnä rohkeasti sormet multaan! Helpoin tapa varmistaa kasvualustan kosteus on kokeilla multaa sormenmitalta. Amppelin tai ruukun vedentarpeen arvioinnissa auttaa astian painon tunnustelu: kevyt ruukku on todennäköisesti veden tarpeessa.
  • Tarkista kastelun tarve myös sateen jälkeen. Rehevän lehtevät kukat eivät välttämättä saa sadevedestä tarpeeksi irti, vaan ne vaativat kastelua myös suoraan kasvin tyvelle, jotta vesi pääsee juurille saakka.
  • Ravitse kastelun yhteydessä. Suurin osa kesäkukista kaipaa riittävästi lannoitusta, jotta ne jaksavat kukkia läpi kesän. Helppo tapa on lisätä kasvin tarvitsema määrä veteen liukenevaa kastelulannoitetta suoraan kastelun yhteydessä.
  • Huoneenlämpöinen vesi on useimmille kasveille paras. Varmista kasteluletkulla ja valmiiksi täytetyillä kastelukannuilla kastellessa, ettei kukille mene auringossa liian kuumaksi lämmennyttä vettä.