Askartele kotiin persoonallinen joulukalenteri

Joulukalenterit kuuluvat ehdottomasti joulun odotukseen. Kaupoista saa mitä erilaisempia kalentereita, mutta itse tehty on aina hieman spesiaalimpi. Tekemisen ilon lisäksi saat täyttää pussukat omilla suosikkisuklaillasi tai ihanilla pienillä lahjoilla. Lahjapussien lisäksi kalenterin voi koristeilla upeilla kotimaisilla joulukukilla kuten joulutähdillä, hyasinteilla ja ritarinkukilla. Tässä kolme erilaista kalenteria, jotka voit askarrella kotiin:

Yksinkertainen on kaunista

Tämä joulukalenteri on yksinkertainen ja nopea tehdä. Kalenteri voi olla vain koriste tai siihen voi ripustaa pieniä pusseja. Jos et kaipaa kotiin lisää tavaraa, lappujen taakse voi kirjoittaa vaikka ihania tervehdyksiä itsellesi.

Kalenteriin tarvitset:

 • ison levyn kuten vanhan pöytälevyn tai vanhan oven
 • 24 naulaa
 • 24 numeroitua lappua
 • koristeita ja/tai lahjapusseja

Teko-ohjeet:

 1. Naulaa levyyn naulat tasaisin välimatkoin levyyn.
 2. Ripusta numerot, koristeet ja lahjapussit haluamaasi järkestykseen.
 3. Laita levy haluamaasi paikkaan. Huom! Huolehdi, että levy ei kaadu kotona kenenkään päälle.

Kuvassa on tummalle puulevylle tehty joulukalenteri.

 

Roikkuva kuusi

Joulukalenteri voi saa olla näyttävä sisustuselementti esimerkiksi olohuoneessa tai keittiössä. Tässä kalenterissa voit ommella omat pussukat tai ostaa valmiit.

Kalenteriin tarvitset:

 • neljä eri pituista tukevaa oksaa
 • kahta eri paksuista juuttinarua
 • 24 valmista lahjapussia tai erilaisia kankaita pussien ompelua varten
 • pussien sisälle herkkuja ja muita pieniä lahjoja
 • 24 numeroitua lappua
 • koristeita kuten kotimaisia joulukukkia

Teko-ohjeet:

 1. Jos teet lahjapussit itse, aloita pussien ompelusta: Leikkaa kankaasta ensin 24 samankokoista palaa. Palojen leveys voi esimerkiksi olla 21 cm ja korkeus 38 cm. Huolittele ensin lyhyet päät taittamalla kangasta nurjalle puolelle 1 cm. Voit halutessasi ommella pusseihin myös nauhakujat, joihin voi sujauttaa narut. Päiden huolittelun jälkeen käännä pussien oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat yhteen. Muista saumavara! Käännä valmiit pussit ympäri, täytä pussit ja kiinnitä numerolaput
 2. Tee sitten kuusi. Asettele oksat lattialle niin, että lyhyin oksa on ylimpänä ja pisin alempana. Jätä oksien väliin yhtä pitkät välit. Kieputa paksumpi juuttinaru oksien päiden ympäri niin, että kuusi pysyy kasassa. Voit halutessasi myös porata oksien päihin reiät ja pujottaa narun sieltä. Muista tällöin tehdä jokaisen oksan alapuolelle solmu, jotta oksat pysyvät paikoillaan.
 3. Ripusta pussit haluamassasi järjestyksessä oksiin ohuemmalla juuttinarulla.
 4. Ripusta kuusi seinälle.
 5. Koristele kuusi esimerkiksi joulupalloilla tai kotimaisilla joulukukilla. Voit esimerkiksi päällystää hyasintin sipulin sammaleella tai ripustaa leikkojoulutähtiä suppiloissa.

Vinkki: Joulutähdistä saa helposti leikattua kauniita leikkokukkia. Joulutähti säilyy maljakossa pidempään, kun heti leikkaamisen jälkeen upotat varren noin 60-asteiseen veteen muutamaksi sekunniksi ja heti tämän jälkeen hetkeksi viileään veteen. Käsittely estää maitiaisnesteen valumisen.

 

Kuvassa on joulukalenterin valmistusvaiheita.

 

Kalenterikuusi klapeista

Teitkö kesällä ahkerasti puutöitä mökillä? Klapeista saa hauskan lattialle sijoitettavan kalenterikuusen, joka on helppo hävittää vaikka saunan pesään tai takkaan esimerkiksi joulun välipäivinä.

Kalenteriin tarvitset:

 • klapeja kuusen koosta riippuen
 • juuttinarua
 • tähti kuusen päälle
 • kalenterin lahjoja
 • kotimaisia joulukukkia koristeluun

Teko-ohjeet:

 1. Köytä klapeista neljä erikokoista kiekkoa juuttinarulla ja kasaa ne päällekkäin haluamaasi paikkaan kotona
 2. Koristele klapikuusi kalenterilahjoilla, tähdellä ja kotimaisilla joulukukilla kuten joulutähdillä, hyasinteilla ja ritarinkukilla.

 

Kuvassa on klapikalenteri tekovaiheita

 

 

Katso lisää ihania vinkkejä joulusisustukseen: