Laakeassa lasimaljassa on kolme hyasintin sipulia ja yksi ritarinkukan sipuli. Sipulien lisäksi maljassa on kultaisia omenoita ja sammalta. Maljan ympärillä on kultaista helminauhaa.

Hoida joulukukasta pitkäikäinen

Kotimaiset joulukukat ovat laadukkaita ja kestäviä hankintoja, mutta pienillä vinkeillä kukkasuosikit saa kestämään entistäkin pidempään.

Joulutähden lehdet kertovat totuuden 

Täyteläinen, tummanvihreä lehtipeitto, hyvinvoivat oksat, hehkuvat värit ja vihreänkeltaiset nuput kukkien keskellä kertovat hyvinvoivasta joulutähdestä. Kellertävät ja putoilevat lehdet puolestaan kertovat, että kasvi ei ole saanut sitä, mitä se tarvitsee. Mitä kukka yrittää kertoa?

Keltaiset lehdet viestivät ylikastelusta

Keltaiset tai putoilevat lehdet kertovat, että juuristossa on jotain vikaa. Yleensä syy huonosti voivaan juuristoon on ylikastelu. Joulutähti kestää hieman kuivuutta, kunhan multa ei ole aivan rutikuivaa. Ylikastelua kukka ei kuitenkaan kestä. Joulutähteä tulisi kastella kohtuullisesti. Kukalle tulisi antaa pieni määrä huoneenlämpöistä vettä joka toinen tai kolmas päivä tai vaihtoehtoisesti altakastella kerran viikossa. Veden määrä riippuu kukan koosta, mutta myös huoneen lämpötilasta ja kukan sijoituspaikasta. Joulutähti tulee kastella silloin, kun mullan päällisin kerros on kuiva ja kasvi tuntuu kevyeltä kun sitä nostaa. Jos kasvia on kasteltu liikaa, mullan tulisi antaa kuivua pari päivää. Jos kasvualusta on täysin läpimärkä, tulisi kasvi ottaa pois ruukusta ja huuhdella juuret sekä istuttaa se uuteen multaan.

Kuvassa on paljon punaisia joulutähtiä sekä lahjoja.

Putoilevat vihreät lehdet kertovat kylmyydestä tai vedosta

Jos joulutähti pudottaa lehtensä niiden vielä ollessa vihreitä, se johtuu yleensä kylmästä ilmasta tai vetoisasta paikasta. Kylmyyttä tämä lämpöä rakastava meksikolaissyntyinen kasvi ei siedä ollenkaan. Jos lämpötila tippuu alle 12 plusasteen, joulutähti voi saada peruuttamattomia haavoja. Älä siis osta joulutähteä, joka on selkeästi seisonut vetoisassa paikassa kaupassa lähellä ulko-ovea. Joulutähti täytyy myös pakata huolella kuljetuksen ajaksi, viedä kotiin mahdollisimman nopeasti ja avata lämpimässä paikassa. Toinen syy lehtien putoamiseen on pimeys. Joulutähti rakastaa valoa, joten parasta sille on lämmin, valoisa paikka. Myöskään suora auringonvalo talviaikaan ei vahingoita sitä. Jos vihreät lehdet alkavat putoilla, on pelastaminen usein jo liian myöhäistä ja kasvi täytyy korvata toisella.

 

Kuivat ja lerppuvat lehdet kertovat kastelun vähäisyydestä

Joulutähden lehdet alkavat lerppua, jos se ei saa tarpeeksi vettä. Kasvi kuitenkin yleensä toipuu tästä kunhan se saa hieman vettä. Tehokkain tapa on upottaa koko multapaakku huoneenlämpöiseen veteen. Upottamisen jälkeen kasvi tulisi nostaa heti pois vedestä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois, ja sen jälkeen laittaa kasvi takaisin ruukkuun.

Pilkkuja tai ruskeita lehden kärkiä

Jos lehtiin muodostuu pilkkuja tai niiden kärjet muuttuvat ruskeiksi, kasvi ei luultavasti saa tarpeeksi ravinteita. Näin ei yleensä käy vastikään ostetuille joulutähdille, sillä ne on yleensä istutettu valmiiksi lannoitettuun multaan. Lannoitus ei siis ole tarpeellista kasvin ensimmäisen kukinnan aikana. Tämän jälkeen kuitenkin peruslannoitetta on hyvä lisätä kasteluveteen.

Helpot sipulikukat

Joulun suosikkisipulikukat, hyasintti ja ritarinkukka, ovat vaivattomia valintoja sillekin, jolta viherpeukalo puuttuu. Hyasintin ja ritarinkukan sipulissa on valmiiksi kaikki se energia, mitkä kukat tarvitsevat kukkiakseen. Molemmille voi toki lirauttaa pienen määrän vettä silloin tällöin, mutta kastelussa kannattaa pysyä maltillisena, jottei varsi venähdä liian pitkäksi.

Jos varsi kuitenkin venähtää, voi sitä tukea kepillä, jonka voi huoletta tuikata kukan sipulista läpi. Venähtäneen hyasintin tai ritarinkukan voi myös napsaista leikkokukaksi maljakkoon. Varsi kannattaa leikata mahdollisimman läheltä sipulia, ja asetella niukkaan, kylmään veteen. Ritarinkukan varren juureen kannattaa laittaa kuminauha. Kuminauha estää varren rullaantumasta. Hyasintit kannattaa nostaa yön ajaksi viileämpään tilaan, jolloin ne kestävät pidempään.

 

Kuvassa on hylyllä punaisia ritarinkukkia sekä jouluisia koristeita. Kuvan edessä on valkoinen talja.