Kastele joulutähti oikein

Kotimaisesta joulutähdestä saa oikeanlaisella hoidolla kotiin kestävän kaunistajan. Riittävä lämpö, valo ja kastelu takaavat pitkäaikaisen ilon.

Lämpötilasta huolehtiminen on tärkeää etenkin kukan hankintavaiheessa: kylmänarka kasvi kannattaa suojata kotimatkan ajaksi ja sijoittaa se kotona tasalämpöiselle paikalle. Kasvi on tärkeää pitää pois vedosta ja lämpöpatterin välittömästä läheisyydestä.

Kastelun tarvetta voi arvioida ruukun painon perusteella tai tunnustelemalla multaa muutaman senttimetrin syvyydeltä. Liikakastelu on kukalle haitallisempaa, kuin pieni kuivahtaminen. Säännölliseen kasteluun on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, jottei kasvi pääse kuivumaan liikaa. Kasteluun kannattaa käyttää huoneenlämpöistä vettä, suoraan hanasta.

Kolme tapaa kastella

Joulutähti on helppoa kastella ruukun aluslautaselle. Tällöin vesi imeytyy kasvin käyttöön juuriston kautta. Lautaselle jäänyt ylimääräinen vesi kannattaa kaataa pois 15 minuutin jälkeen, seisova vesi ei ole sille hyväksi.

Toinen tapa on kastella suoraan mullan pinnalle. Tällöin kannattaa kuitenkin välttää kaatamasta vettä lehdille.

Kolmas keino on upottaa ruukku veteen. Ruukkua kannattaa pitää veden alla siihen asti, kunnes kupliminen vähenee. Tällä upotusmenetelmällä multa kastuu tehokkaasti kauttaaltaan ja kasteluksi riittää muutama kerta viikossa.

Kasteluväliin vaikuttaa myös kasvin koko. Minijoulutähdet ovat janoisia päivittäin, normaalikokoiset yksilöt kaipaavat vettä aluslautaselle tai mullan päälle keskimäärin 2-3 päivän välein.