Kasteluvinkit ruukkukukille – viisi vinkkiä asiantuntijalta!

Kotimaisten ruukkukukkien valikoima on laaja ja näyttävä. Erilaisilla kasveilla on hieman eri mieltymykset kastelumäärän ja -tavan suhteen. Toiset eivät kärsi kuivahtamisesta, kun taas jotkin lajit nuupahtavat herkästi pienestä laiminlyönnistä. Useimmissa tapauksissa kuitenkin liian vähän on parempi kuin liikaa, ja nuutuneetkin kasvikaverit saa vielä virkoamaan. Tallenna tästä viisi neuvoa ruukkukukkien kasteluun suoraan Kauniisti kotimaisen asiantuntijalta!

1. Kokeilemalla selviää

Voit testata kastelutarvetta joko tunnustelemalla ruukun painoa tai kokeilemalla multaa sormituntumalla. Näppituntuma kehittyy nopeasti, ja opit tunnistamaan mullan pienen pintakuivuuden siitä tilanteesta, kun kasvualusta on jo liiankin kuiva. Tarkkaile myös kasvin ryhtiä: näyttääkö nestejännitys hyvältä ja kasvin asento jämäkältä?

2. Kastele kasvin tyveen tai aluslautaselle

Iso osa kasveista hyötyy siitä, että vesi annetaan suoraan niiden tyvelle tai aluslautaselle. Aluslautaselle kastelu auttaa kasvia kurkottamaan juuret pitkälle ja hyödyntämään koko multatilan. Pieni liraus ruukun pinnalle puolestaan pakottaa sen juuriston hakeutumaan ylös. Lehdille kastelua kannattaa välttää esimerkiksi paavalinkukan kohdalla, vaan se kannattaa kastella aina aluslautaselle.

3. Kosteuta myös ulkoisesti

Monet huonekasvit ja esimerkiksi soilikki ja paavalinkukka hyötyvät sumuttelusta etenkin kuivan huoneilman aikaan talvisin. Kasvit saattavat oireilla liiasta kuivuudesta käpristämällä lehtiään kärjistä. Nukkapintaisia kasveja ei kuitenkaan kannata suihkutella.

4. Kokeile upotuskastelua

Runsaasti vettä vaativat kasvit, kuten atsalea ja joulutähti, hyötyvät siitä, että ruukun upottaa toisinaan kokonaan veteen. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että tiskialtaaseen tai vatiin laskettuun veteen ja ruukkua pidetään vedessä niin kauan, että kupliminen loppuu. Tämän jälkeen ruukkua kuivatellaan hetki ja asetellaan sitten takaisin alkuslautaselle. Seisova vesi kaadetaan aluslautaselta pois.

Atsalea on ahkeran kastelijan valinta ruukkukukaksi kotiin, upotuskastelu kannattaa toistaa 2-3 päivän välein. Myös esimerkiksi kuivahtamaan päässyt ruukkukrysanteemi virkoaa, kun nuupahtaneelle kasville tekee upotuskastelun.

5. Suhteuta kastelu vuodenaikaan

Kesällä ja kasvukaudella monen kasvin vedentarve on suurempi, kuin pimeimpään talviaikaan. Kastelutarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi lämpötila ja valon määrä. Myös esimerkiksi ruukun koko ja materiaali sekä kasvualustamateriaali voivat vaikuttaa siihen, miten paljon kasvin multatila varastoi vettä itseensä.