Kuvassa on ulkona paljon erivärisiä orvokkeja.

Keväinen orvokki ei kylmää kavahda

Keväinen orvokki aloittaa huhti-toukokuussa kesäkukkien sesongin. Orvokki on kiitollinen kevään kukka, sillä sitä eivät keväiset lämpötilavaihtelut haittaa. Kasvi kestää jopa -5 astetta pakkasta! Sitkeä orvokki ei pelästy myöskään takatalven lumisadetta tai keväistä kylmää vesisadetta.

Orvokin voi istuttaa sellaisenaan, yhdessä sipulikukkien tai muiden kesäkukkien kanssa. Orvokki viihtyy parvekelaatikossa ja maahan istutettuna. Parhaimmillaan orvokit ovat laajoissa ryhmäistutuksissa. Pienellä parvekkeella tai terassilla se on myös kaunis pienissä ruukuissa.

Tässä orvokin istutusohjeet:

1. Kastele istutettavat orvokit ja multa huolella, jotta ne on helpompi istuttaa. Orvokki kannattaa istuttaa tuoreeseen, ravinteikkaaseen ja vettäläpäisevään kukkamultaan

2. Umpinaisten ruukkujen ja istutuslaatikoiden pohjalle kannattaa laittaa esimerkiksi lekasoraa, hiekkaa tai muuta vastaavaa, jotta juuristossa kiertää ilma. Valitse orvokeille ruukku, jossa on reikä pohjassa, jos sijoitat ne taivasalle. Näin sadevesi ja ylimääräinen kasteluvesi pääsevät valumaan pois.

3. Laita kukkamultaa ruukkuihin ja istutuslaatikoihin sen verran, että orvokkipaakkujen reuna on vajaan sentin alempana ruukun yläreunasta. Asettele orvokit ruukkuun ja täytä välit mullalla. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ruukun kokonaan mullalla ja kaivaa orvokkipaakuille kolot multaan. Maahan istuttaessa laita multaa ensin ja kaiva orvokeille kolot, johon istutat ne.

4. Kastele istutus lopuksi kevyesti.

Kuvassa lapsi istuttaa orvokkeja.

Orvokkeja voi istuttaa myös isoon laatikkoon pihalle.

Orvokkien hoito:

Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois siementen muodostumisen ehkäisemiseksi. Sateisena kesänä orvokin varret venähtävät hyvinkin pitkiksi. Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kasvin voi istuttaa ulos jo toukokuussa, sillä se kestää jopa viiden asteen pakkasöistä.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä jatkuvaa märkyyttä. Se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa.

 

Lue lisää vinkkejä ja ideoita