Kuvassa on sinisiä hyasintteja sinivalkoisissa posliinikulhoissa.

Kevät kukkii ruukuissa ja maljakossa

Kevätaika tarkoittaa uutta alkua ja joka päivä lisääntyvää aurinkoa. Värikkään varaslähdön kunnon kevääseen voi ottaa ruukkusipulikasveilla. Muhkea tulppaanikimppu maljakossa on monelle tuttu juttu, mutta sipulikasvit kukkivat näyttävästi ja tyylikkäästi myös ruukuissa.

Tetenarsissit ovat kevään ruukkusipulikukista tunnetuimpia. Siniset ja valkoiset helmililjat sopivat hyvin sen kaveriksi. Kasvin kellomaiset kukat muodostavat tiiviin tertun, jotka auettuaan tuoksuvat miellyttävästi. Helmililjaruukun voi istuttaa uudelleen esimerkiksi ison lasimaljan sisään, jossa se saa runsaasti valoa ja lämpöä. Sympaattinen perunanarsissi (engl. bridal crown) kasvattaa myös suosiotaan kevät toisensa jälkeen. Sen kermanväriset, kerrotut ja huumaavasti tuoksuvat kukat ovat kaunis sisustuselementti. Kuvassa istutetaan tetenarsisseja.

Sipulikukissa kirkkaita värejä

Ruukuissa kukkii erilaisia narsisseja, helmililjoja, krookuksia, ja voipa niissä nähdä myös keväisen värisiä hyasinttejakin. Tulppaanit ja narsissit ilahduttavat maljakossa. Kukkien värit vaihtelevat kirkkaan sinisestä ja violetista lämpimän punaiseen ja keltaiseen, valkoistakaan unohtamatta. Värit viestivät elinvoimaa ja kevään tuloa.

Viihtyvät viileässä

Kevättalven pienikokoiset sipulikasvit ovat helppoja hoidettavia. Ne viihtyvät parhaiten viileässä, ja niitä voikin pitää esimerkiksi lasitetulla parvekkeella tai verannalla. Kun lämpötila on nollan paikkeilla, kukkivia sipulikasveja voi pitää esimerkiksi oven- tai portinpielen koristeena. Narsissi kestää totuttelun jälkeen jopa kymmenen asteen pakkasta, mutta tulppaanit, helmililjat ja krookukset kannattaa nostaa pakkasyön uhatessa sisälle tai peitellä huolellisesti.

Pieni vesiloraus riittää

Sipulikasvit ovat säästeliäitä veden kuluttajia, joten ruukkuistutusta ei tarvitse kastella päivittäin. Aivan kuivana ruukkua ei kuitenkaan kannata pitää, sillä silloin kasvit eivät jaksa avata kukkiaan. Myös pakkasenkeston kannalta on tärkeää, että tetenarsissin multa on kosteaa.

Iloa pitkään

Sipulit kannattaa istuttaa kesän tullen kukkapenkkiin läpäisevään, melko paljon hiekkaa sisältävään maahan. Monet lajit kukkivat vuoden päästä puutarhassa uudelleen. Varsinkin helmililjat ovat innokkaita kukkijoita jatkossakin, ja ne leviävät pikkuhilja