Kolme tapaa: kastele joulutähti näin

Loppuvuoden kiistaton kaunotar joulutähti kaipaa kasvupaikaltaan tarpeeksi lämpöä ja valoa sekä sopivasti vettä. Kasvi jaksaa kukoistaa, kun sitä kastelee oikein. Oleellista on huolehtia tasaisesta kastelusta, jolloin juuripaakku pysyy jatkuvasti tasaisen kosteana, mutta ei tukehdu liikaan märkyyteen. Alla kerromme kolme kastelutapaa, joilla saat joulutähtesi kestämään kauniina pitkään.

Kolme helppoa kastelutapaa

Joulutähteä voi kastella monella eri tavalla: mullan päältä, aluslautasen kautta tai upotusmenetelmällä. Mikäli kastelun hoitaa suoraan mullan pinnalle, kannattaa kokeilla näppituntumalla, että kasvualusta on ehtinyt kuivahtaa edellisen kastelun jälkeen parin senttimetrin mitalta. Kosteutta voi havainnoida myös testaamalla ruukun painon perusteella – kovin kevyt ruukku kertoo, että vettä tarvitaan jo.

Kasteluun voi käyttää myös altakastelumenetelmää kaatamalla kädenlämpöisen veden aluslautaselle, jolloin kasvi pääsee imemään tarvitsemansa määrän vettä. 15 minuutin jälkeen jäljelläoleva vesi kaadetaan pois, jotta se ei jää lillumaan liiassa vedessä.  Altakastelumenetelmä on hellävaraisin herkille juurille.

Kolmas kastelumenetelmä on upottaa kasvi ruukkuineen veteen. Tällä menetelmällä riittää, että joulutähteä kastellaan kerran tai kahdesti viikossa. Kasvi upotetaan veteen ja tarkkaillaan, kun kupliminen vähenee: tällöin kasvi on saanut tarpeeksi vettä ja sen voi nostaa hetkeksi kuivumaan vaikkapa tiskipöydälle. Ruukkuun ei saisi jäädä tämän jälkeen ylimääräistä vettä, joten aluslautanen kannattaa tarkistaa vielä hetken päästä.

Menetelmä on makuasia

Minkä tahansa kastelumenetelmä valikoituukin joulutähden hoitoon, tärkeintä on, ettei kasvi pääsisi rutikuivaksi tai läpimäräksi. Samat kasteluvinkit pätevät myös princettian ja syystähden kohdalla.

Muista: minijoulutähtiä on kasteltava huoneenlämmössä joka päivä, sillä niillä on vain pieni määrä multaa käytettävissään vesivarastonaan. Minijoulutähtien kanssa kannattaakin olla erityisen tarkkana siitä, etteivät ne altistu liian kuumalle huoneilmalle.