Kuvassa Tarja ja Heikki Lakstedt kasvihuoneessa.

Lakstedtin Puutarha Oy on Vuoden 2019 kukkien laatutuottaja

Hattulassa sijaitseva Lakstedtin Puutarha Oy on palkittu vuoden 2019 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Yritys palkittiin 30.10.2091 Kauppapuutarhaliitto ry:n 100-vuotisjuhlakokouksessa Hämeenlinnassa.

Yrityksen perustivat Erkki ja Aino Lakstedt vuonna 1954. Nykyiset yrittäjät Tarja ja Heikki Lakstedt ottivat vastuun puutarhasta vuonna 1988. Tätä nykyä yrityksen toiminnassa on mukana myös kolmas sukupolvi, sisarukset Eero Lakstedt ja Sanni Schadewitz. Yritys työllistää sesonkiaikoina kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Lisäksi yhteistyötä on läheisen HAMK Lepaan puutarhaopiskelijoiden kanssa.

Yrityksellä on kasvihuoneita vajaat 8 000 neliömetriä eli kokonsa puolesta yritys on yli kaksi kertaa suurempi kuin vastaavan kaltaiset kukkaviljelmät Suomessa. Yritys koostuu kahdesta tosiaan lähellä olevasta puutarhasta.

Puutarhan tuotanto on ympärivuotista kattaen laajasti kotimaisia sesongin kukkia. Tällä hetkellä kasvihuoneissa kasvaa esimerkiksi syklaameja, princettioita ja atsaleoja. Joulun myötä valmistuvat tutut joulukukat, kuten joulutähdet ja ritarinkukat, ja sydäntalvella viljellään leikkotulppaaneja. Kevät kukkivine ruukkukasveineen, kesäkukkineen ja amppeleineen on puutarhan ylivoimaisesti vilkkainta aikaa.

Puutarhan tuotannosta valtaosa, noin 85 prosenttia, myydään Kanta-Hämeen alueen kukkakauppojen, tukkujen ja markettien kautta. Loput ovat suoramyyntiä lähinnä kevätsesongin aikaan. Lisäksi puutarhan kukkien itsepalvelumyymälä palvelee päivittäin ympäri vuoden.

– Paikallisuus ja kotimaisuus ovat meille tärkeitä asioita. Pystymme myös yksilölliseen asiakaspalveluun, kertovat yrittäjät.

Yritys on ottanut myös ympäristöystävällisyyden ja ekologisuuden vahvasti mukaan. Lähtökohtaisesti lähikukkatuotanto on jo sinällään sellaista, koska kuljetuksia tarvitaan hyvin vähän. Lisäksi energiahankinnoissaan yritys käyttää vihreää sähköä sekä sertifioitua kotimaistaa puuenergiaa.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien.