Monipuolisia pelargoneja sisälle ja ulos

Klassiset kotimaiset pelargonit sopivat niin ulos puutarhaan, parvekkeelle ja terassille kuin kasvihuoneisiin ja verannan ikkunalaudallekin. Suomen pitkää kevättä voi kukittaa jo hyvissä ajoin lämpöä rakastavilla pelargoneilla, vaikka ulkoilma ei olisikaan vielä kesän hellelukemissa.

Pelargonin runsaasta kukinnasta pääsee nauttimaan jo kesän kynnyksellä. Lasitetun parvekkeen lämpö on omiaan tälle valossa ja kuumuudessa viihtyvälle kesäkukalle. Kesän edetessä kasvit voi nostaa ulos. Mikäli pelargonit ovat lasitetulla parvekkeella tai terassilla koko kesäkuukausien ajan, kannattaa tilan ilmanvaihdosta huolehtia helteisimpään aikaan. Erityisesti vedensaanti kannattaa turvata paahteisina päivinä.

 

Erilaisia pelargoneja joka tilaan

Pelargonien kukinnot ihastuttavat loistavalla värivalikoimallaan, monipuolisilla muodoillaan ja moneen tilaan sopivissa erikokoisissa ruukuissa. Kukkasten väripaletti vaihtelee hempeän vaaleanpunaisesta ja raikkaan valkoisesta syvän lilaan ja pinkkiin sekä trendikkään lohenpunaisesta persikkaisiin sävyihin. Kukista löytää tarkemmalla katselulla jopa hauskoja raitoja ja pilkkuja. Toiset kukat muistuttavat muodoltaan perhosia ja toiset tähtiä.

Tuoksupelargonit sulostuttavat  kauniilla kukillaan ja pitsimäisen koristeellisilla lehdillään. Kun kasviin koskee, vapautuu siitä sitruksista aromia. Tuoksuvia eteerisiä öljyjä sisältävää pelargonia voi kokeilla myös hyttysten karkotukseen! Osa tuoksuvista pelargoneista soveltuu myös mausteeksi ruuanlaittoon – selvitä tämä aina kasvin ostopaikasta.

Pelargonit sopivat somasti myös maljakkoon leikkokukkina kietaisemalla niistä kimpun vaikkapa luonnonkukkien kanssa. Kokeile myös yhdistellä eri pelargonilajikkeista hauskoja ryhmiä yhdistämällä pystykasvuisia kukkia roikkuvien lajikkeiden kanssa tai klassisia jalopelargoneja suloisten enkelipelargonien seuraan. Leikkojen napsaisu kasvista ei haittaa sitä – päinvastoin pieni harvennus voi kannustaa sitä kukkimaan entistä voimakkaammin.