Näyttävä-täyttävä-räjäyttävä –

näin teet kesän ihanimman kesäkukkaistutuksen

Kuvassa on piirretty kesäkukkaistutus

Haluaisitko kotiin upeita kesäkukkaistutuksia, mutta et keksi mitä laittaa yhteen? Kauniisti kotimaisen ihanalla kesäkukkaistutusreseptillä saat helposti luotua katseita kääntävän istutuksen. Istutus koostuu kolmesta eri osasta: näyttävästä, täyttävästä ja räjäyttävästä kesäkukasta. Istutuksessa on käytetty kolmea erimuotoista kasvia. Lue alta ohjeet istutuksen tekemiseen.

Näyttävä

Näyttävä kesäkukka on istutuksen takaosaan tuleva korkea kesäkukka, joka tuo istutukseen korkeutta. Kesäkukaksi sopivat esimerkiksi erilaiset korkeat daaliat, koristetupakat, salviat, koristeheinät ja liljapuut. Näyttäväksi kasviksi voit valita myös oman korkean suosikkisi. Ainut kriteeri on, että se on muita kasveja selkeästi korkeampi. Mikäli teet suuren istutuksen, näyttävän voi laittaa myös ruukun keskelle. Täyttävät ja räjäyttävät kukat istutetaan tällöin näyttävän ympärille.

Kuvassa on piirretty kuva istutuksessa. Kuvasta on ympyröity korkeimmat kukat.
Kuvassa on piirretty kuva istutuksessa. Kuvasta on ympyröity keskellä olevat kukat.

Täyttävä

Täyttävä kesäkukka tuo istutukseen runsautta. Se on muodoltaan usein pyöreähkö ja täyteläinen. Sopivia kasveja ovat esimerkiksi petuniat, laventelit, pelargonit, dianat ja lobeliat. Kuten näyttävän kesäkukan, voit valita istutukseen oman suosikkisi tai kasvupaikkaan sopivan. Täyttävä kesäkukka istutetaan näyttävän eteen. Yhdessä istutuksessa voi olla halutessa useampi täyttävä kasvi.

Räjäyttävä

Räjäyttävä kesäkukka viimeistelee kokonaisuuden. Se luo vastapainoa näyttävälle kasville. Räjäyttäväksi kesäkukaksi kannattaa valita rento ja roikkuva kasvi. Se saa tulla selkeästi ruukun tai istustusastian reunan yli. Räjäyttäväksi sopii esimerkiksi verbenat, hopeavitjat, maahumalta, siniviuhkat tai muratit. Myös rennosti roikkuva miljoonakello on upea.

Huomioi kasvien valon tarve

Kesäkukkien muodon ja korkeuden lisäksi kesäkukkaistutuksessa kannattaa huomioida kasvien valon ja kastelun tarve. Osa kasveista  pitää paahteisesta paikasta, osa taas viileämmästä varjosta. Esimerkiksi pelargoni rakastaa lämpöä ja valoa, kun taas maahumala pitää varjosta. Samaan istutukseen kannattaa laittaa kasveja, jotka viihtyvät samanlaisissa paikoissa. Näin koko istutus kukoistaa läpi kesän!

Vinkit istuttamiseen

Kaikki kesäkukat kannattaa istuttaa ravinteikkaaseen ja tuoreeseen kesäkukkamultaan. Ennen istuttamista kaikki kasvit ja istutusmulta kannattaa kastella. Tämä helpottaa istuttamista huomattavasti ja multa ei painaudu liikaa kastellessa, kun kastelet istutuksen lopuksi.

Täytä ensin istutusruukku mullalla. Jos ruukun pohjassa ei ole reikää, kannattaa pohjalle laittaa muutama sentti lekasoraa tai kiviä. Ne muodostavat ruukun pohjalle ilmataskun, jonka ansiosta juuret saavat hieman happea. Voit joko täyttää ruukun kokonaan mullalla ja kaivaa ruukuille sopivat kolot, tai täyttää ensin osan ruukusta, laittaa kasvit paikoilleen ja lopuksi täyttää välit mullalla. Multakerroksen yläraja kannattaa olla vajaan sentin ruukun yläreunasta, jossa vesi ei valu kastellessa yli. Lopuksi kastele istutus kevyesti ja sijoita se haluamasi paikkaan. Huomioithan kasvien valotarpeet paikkaa valitessasi. Vinkkejä kukista kannattaa kysyä omalta kesäkukkien myyjältä!

Lue lisää vinkkejä ja ideoita