Nyppimättä kauniita – viisi vaivatonta kesäkukkaa

Jos etsit pihaan tai mökille helppohoitoisia kesäkukkia, nappaa tämä viiden kesäkukan lista talteen! Näitä kukkia ei tarvitse nyppiä ollenkaan, ne palkitsevat kukinnallaan, kun vaan muistat kastella kasveja säännöllisesti. Näitä lajeja viljellään kotimaisina ympäri Suomen. Monet niistä ovat hyvä lisä myös pölyttäjäystävälliseen puutarhaan!

1. Pikkupetunia eli miljoonakello

Pienikukkainen versio petuniasta on upea esimerkiksi amppelissa. Amppelia voi silloin tällöin vähän ravistaa, niin kuihtuneet osat tippuvat pois. Pikkupetunia kestää hyvin myös kylmää, joten siitä riittää helposti iloa pitkälle kukkakauden loppupuolelle saakka. Pikkupetuniaa kannattaa kokeilla myös kukkapenkissä, jolloin kasvista saa 10–20 sentin korkuisen, näyttävän maanpeitekasvin.

2. Lobelia

Runsaasti kukkiva lobelia kukoistaa amppelissa tai muussa astiassa tasaisesti kasteltuna. Amppeliin istutettuna kasvista saa näyttävän kukkijan myös parvekkeelle kaupunkikotiin yhdistelemällä keskenään vaikkapa riippa- ja sinilobeliaa. Lobelia pärjää miedolla lannoituksella. Kasvi viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta kasvu onnistuu myös aurinkoisella ja varjoisalla paikalla. Sopii hyvin pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.

3. Lumihiutale

Kesäkukkakaupan uudempi tulokas lumihiutale kukkii lobelian tavoin runsaasti pienin kukin. Lumihiutale menestyy hyvin myös varjossa. Suloisen yksikertaisin kukin ilahduttava lumihiutale reunustaa kauniisti erilaisia kukkaryhmiä, ja toimii hyvin myös amppelissa. Alkuperäinen lumihiutale kukkii valkoisin kukin, mutta nyttemmin siitä on saatavilla myös herkän vaaleanviolettia ja vaaleanpunaista muunnosta. Se jaksaa kukkia ulkona hallan tuloon saakka ja on hyvä lisä pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.

4. Diana

Runsaskukkainen ja näyttävä kukka kukoistaa amppelissa, ruukussa tai sekaistutuksen osana. Kasvi ei ole kovin kranttu kasvupaikan suhteen: se jaksaa kukkia hyvin varjoisammallakin paikalla, mutta viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa. Diana viihtyy parhaiten tasaisen kosteassa kasvualustassa, jota lannoitetaan säännöllises

5. Siniviuhka

Australiasta peräisin oleva, aurinkoisia kasvupaikkoja suosiva siniviuhka on helppo kukkija pitkälle syksyyn. Se on edukseen etenkin amppeleissa ja muissa astioissa sekä maanpinnan peittokasvina. Kasvua voi auttaa uusiutumaan ja tuuheutumaan latvomalla kasvia muutaman kerran kesässä. Siniviuhka kestää hyvin Suomen vaihtelevaa säätilaa, eikä ole moksiskaan tuulista tai sateista. Kasvi kasvattaa pitkät kukkaversot ja hellii myös puutarhan pölyttäjiä.