Orvokki aloittaa kesäkukkakauden – ohjeet istutukseen

Suloinen ja ilmeikäs orvokki valtaa puutarhamyymälät heti pääsiäisen jälkeen. Kotimainen orvokki on kestävää tekoa, eikä se säikähdä pientä pakkasta tai lumisadettakaan. Kasvi kestää jopa -5 astetta pakkasta.

Orvokki on kestävä kukkija myös siinä mielessä, että se ilahduttaa otollisissa olosuhteissa puutarhassa tai parvekkeella jopa läpi kesän. Orvokki vaatii vain vähän hoitoa, se menestyy hyvin säännöllisellä kastelulla ja nyppimisellä. Ravinteiden saannin voi taata esimerkiksi lisäämällä helppokäyttöistä kastelulannoitetta kerran viikossa kasteluveteen.

Orvokin voi istuttaa astiaan tai suoraan maahan, kun maa on lämmennyt. Se kruunaa laajat ryhmäistutukset tai sulostuttaa sellaisenaan. Sopii hyvin myös parvekkeen amppeliin.

Näillä ohjein onnistut:

  1. Aloita kastelemalla istutettavat kasvit ja multa huolellisesti. Kasvualustana kannattaa suosia tuoretta, ravinteikasta ja vettäläpäisevää kukkamultaa.
  2. Mikäli käytät umpinaisia astioita, valmistele niiden pohjalle ”salaojitus” lekasoran, hiekan tai pienten kivien avulla. Avoimelle paikalle istuttaessa valitse ruukku, jossa on pohjassa reikä, jotta sadevesi ei jää ruukkuun. Vältä istuttamasta orvokkeja aivan paahteisimmalle paikalle.
  3. Täytä astiat mullalla, tai asettele multaa maahan istutuskohtaan, ja kaiva sen jälkeen orvokkipaakuille kolot. Asettele ja tiivistä kasvit multaan.
  4. Kastele lopuksi istutus kevyesti.
  5. Hoida orvokkeja nyppimällä kuihtuneet kukat ja kastelemalla säännöllisesti. Vältä kastelemasta liikaa. Kasvi kestää jonkin verran kuivuutta, mutta ei välttämättä palaudu rankan kuivuusjakson jälkeen entiseen loistoonsa.