Ruukkupuutarha tuo iloa pihaan ja parvekkeelle

Vaihtoehto perinteisille kukkapenkeille ovat ruukkuistutuksista kootut ryhmät. Ruukkupuutarha toimii niin pihalla, patiolla, terassilla kuin parvekkeellakin.

Mieti tilankäyttö

Käytössä oleva tila vaikuttaa siihen, miten isoja ja montako ruukkua asetelmaan kannattaa käyttää. Usein pariton määrä astioita on silmälle miellyttävämpi kokonaisuus, kuin parillinen. Suurten ruukkujen etuna on se, että ne pidättävät paremmin vettä ja ravinteita, kuin pienemmät astiat. Toisaalta kovin jykevät astiat voivat olla hankalampia siirrettäviä.

Kasvien valinta

Ruukkuistutuksen rajana on lähinnä mielikuvitus! Ruukkuihin voi istuttaa jopa pieniä puita ja pensaita. Korkeuserot tuovat mielenkiintoa asetelmaan. Hanki korkealle kipuavia köynnöksiä, kasvutavaltaan rönsyäviä kasveja ja leikittele kukkien väreillä ja muodoilla.

Kasvien valinnassa tärkeää on ottaa huomioon myös niiden ympärilleen vaatima tila ja kasvuolosuhteet. Paahteisen parvekkeen ruukkupuutarha pitää sisällään eri lajeja, kuin suojaisa patio. Mikäli istutat samaan ruukkuun useamman kasvin, huolehdi että niiden vesi- ja ravinnetarve on samansuuntainen.

Mielenkiintoisuutta ja kerroksellisuutta saa kasvivalintojen lisäksi aikaan myös sijoittamalla osan kasveista vaikkapa amppeleihin tai seinähyllyille.

Ruukkujen valmistelu

Istutusastioita löytää puutarhamyymälöistä tai vaikkapa kirpputorilta. Suosi ruukkuja, joissa on pohjassa reikä. Useimmat kasvit hyötyvät siitä, että ruukun pohjalle tekee salaojituksen esimerkiksi pienillä kivillä tai lekasoralla.

Ennen kasvien hankkimista varmista, että käytössä on riittävä määrä laadukasta tuoretta multaa. Kastele multatila hyvin ennen istutusta ja tee siihen tarvittaessa aluksi varastolannoitus tai sujauta mullan sekaan helppo lannoitepuikko.