Tämä kesäkukka kestää kylmänkin kevätsään

Lämpimien säiden viivästyminen harmittaa kotipuutarhuria, mutta ei hätää, suomalaisten suosikkikukka kestää kylmänkin kevätsään. Huhtikuun sesonkikukka orvokki kestää jopa –5 astetta pakkasta. Kylmemmillä keleillä orvokit kannattaa nostaa vaikka autotallin tai varaston suojiin. Myös lasitettu parveke on orvokille viileällä säällä oivallinen paikka.

Orvokki on kuin suunniteltu Suomen arvaamattomaan kevääseen. Räntäsade tai pieni pakkanen saa orvokit hetkeksi nuukahtamaan, mutta lämpötilan noustessa ne nousevat taas loistoonsa jatkamaan kukintaansa. Orvokit kestävät jopa viittä pakkasastetta, kunhan ne ovat hieman jo tottuneita kylmään.

Orvokki aloittaa kotimaisten kesäkukkien kauden. Orvokkeja viljellään kesäkukista eniten, noin 7 miljoonaa kukkaa. Toiseksi suosituin kesäkukka on pelargoni, jota viljellään noin 4 miljoonaa kukkaa vuosittain.

Hempeän vaaleanpunaisista mustaan väriin

Orvokkeja on saatavilla paljon eri värejä, jopa monivärisiä ja miltei mustia. Myös kokoja on paljon: on lajikkeita, joissa on jopa kahdeksan senttimetrin kokoiset kukat. Laajan lajikevalikoiman ansiosta orvokkeja löytyy jokaiseen makuun.

Viime vuosien trendikkäimpiä orvokkeja ovat olleet esimerkiksi samettisen violetit sekä isokukkaiset, persikkaisen väriset lajikkeet. Myös rimpsureunaiset orvokit ovat olleet nousussa viime vuosina.

Orvokin voi istuttaa sellaisenaan, yhdessä sipulikukkien tai muiden kesäkukkien kanssa. Orvokki viihtyy parvekelaatikossa ja maahan istutettuna. Parhaimmillaan orvokit ovat laajoissa ryhmäistutuksissa. Pienellä parvekkeella tai terassilla orvokki on myös kaunis pienissä ruukuissa.

Istutusohjeet orvokille

Orvokit viihtyvät ja kukkivat parhaimmillaan jopa koko kesän istutuslaatikossa, ruukussa tai kukkapenkissä. Istuta orvokit näin:

  1. Kastele istutettavat orvokit ja multa huolella, jotta ne on helpompi istuttaa. Orvokki kannattaa istuttaa tuoreeseen, ravinteikkaaseen ja vettäläpäisevään kukkamultaan.
  2. Umpinaisten ruukkujen ja istutuslaatikoiden pohjalle kannattaa laittaa esimerkiksi lekasoraa, hiekkaa tai muuta vastaavaa, jotta juuristossa kiertää ilma. Valitse orvokeille ruukku, jossa on reikä pohjassa, jos sijoitat ne taivasalle. Näin sadevesi ja ylimääräinen kasteluvesi pääsevät valumaan pois.
  3. Laita kukkamultaa ruukkuihin ja istutuslaatikoihin sen verran, että orvokkipaakkujen reuna on vajaan sentin alempana ruukun yläreunasta. Asettele orvokit ruukkuun ja täytä välit mullalla. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ruukun kokonaan mullalla ja kaivaa orvokkipaakuille kolot multaan. Maahan istuttaessa laita multaa ensin ja kaiva orvokeille kolot, johon istutat ne.
  4. Kastele istutus lopuksi kevyesti.

Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat on hyvä nyppiä pois siementen muodostumisen ehkäisemiseksi, näin kasvilla riittää energiaa tuottaa lisää kukkia. Sateisena kesänä orvokin varret venähtävät hyvinkin pitkiksi. Orvokki kestää kylmää ja kukkii ahkerasti. Kasvin voi istuttaa ulos jo huhti-toukokuussa.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä jatkuvaa märkyyttä. Se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa.