Kuvassa on rivissa erilaisia punaisia pelargoneja. Taustalla on lautaseinä.

Tiedätkö, mikä kukka on äitienpäivänä sesongissa?

Toukokuun alun ajankohtaisimpia sesonkikukkia ovat kotimaiset kesäkukat, joita myydään paikallisissa puutarhamyymälöissä ympäri Suomen. Puutarhojen sesonki alkaa perinteisesti vappuna, joten nyt kannattaa ilahduttaa äitiä kotimaisella lähikukalla. Nyt on erityisesti suosittujen pelargonien aikaa.

Suomalaisten suosikkikukka

Pelargoni on suosituin kesäkukka orvokin ohella Suomessa. Pelargoneja viljellään vuosittain yli neljä miljoonaa kasvia. Pelargoni on helppohoitoinen kasvi, joka soveltuu niin ulos kesäkukaksi kuin sisälle ympärivuotiseksi ruukkukukaksi. Väri- ja lajivalikoimaa on runsaasti. Pelargoneja on saatavilla punaisen, vaaleanpunaisen, valkoisen, oranssin ja liilan eri sävyissä. Myös kaksivärisiä pelargoneja on tarjolla. Suosituimpia ovat kotipelargonit, joissa on pallomaiset kukat. Muita pelargoniryhmiä ovat esimerkiksi parvekelaatikoihin ja amppeleihin sopivat riippapelargonit sekä pystykasvuisemmat jalopelargonit.

Lämpöä ja tilaa

Pelargonit ovat pitkään ilahduttavia kesäkukkia, sillä aloitettuaan kukinnan ne jaksavat kukkia läpi kesän. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa varren nivelkohdasta saakka. Näin kukka on siistimpi ja se alkaa kasvattaa uusia varsia. Pelargoni on alunperin kotoisia Etelä-Afrikasta, joten se rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Pelargonia kannattaa kastella tasaisesti ja lannoittaa kerran viikossa. Pelargoni tosin sietää paremmin kuivuutta kuin liikaa märkyyttä.

Hallaa pelargoni ei kuitenkaan siedä. Jos se saa kylmää, niin kukat kuivahtavat ja kuolevat. Kasvi on kuitenkin kestävä ja sen saa elpymään, jos lehdet ovat suurimmaksi osaksi säästyneet hallan vaurioilta. Kun pelargoni viettää koko kesän ulkona se on karaistunut kestämään yllättävän hyvin myös viilenevän syksyn lämpötiloja. Usein se onkin viimeisiä parvekkeelta poistettavia kukkivia kasveja.

Vinkki: Älä istuta kasveja aivan vierekkäin, sillä pelargoni tarvitsee tilaa ympärilleen. Kasvien väliin kannattaa jättää tilaa noin 20 senttimetriä.

Muita ajankohtaisia kukkalahjoja

Kotimaisia sesonkikukkia pelargonin lisäksi ovat ruukkuruusu ja hortensia. Säiden lämmettyä molemmat kasvit viihtyvät hyvin parvekkeella ja terassilla. Ruukkuruusun voi istuttaa kesällä puutarhaan.

Äitiä voi ilahduttaa myös muilla kotimaisilla ruukkukukilla. Tarjolla on ruusubegoniaa, tulilatvaa, ruukkukrysanteemia, soilikkia, kiinanruusua, paavalinkukkaa ja muurinkelloa. Ruukkukukka ilahduttaa äitiä ympäri vuoden.

 

Tiedote on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppapuutarhaliiton sivuilla 3.5.