Joulukukkien käyttö leikkokukkina maljakossa

Joulun perinteisiä ihanuuksia, eli joulutähteä, hyasinttia ja ritarinkukkaa myydään kotimaisina ruukkukukkina. Kaikista kolmesta saa myös pirteitä leikkoja maljakkoon. Lue alta vinkit kukkien leikkokäyttöön!

Dippaa katkennut joulutähti kuumaan

Joulutähti kasvaa kauniin tuuheaksi ruukkukukaksi. Jos kasvista katkeaa osa, voi sen hyödyntää vielä leikkokukkana. Joulutähti kestää maljakossa hyvin, kun huomioi muutaman asian:

  • Pidä ensin varren katkaisupintaa kuumassa, noin 60-asteisessa vedessä ja dippaa sen jälkeen viileään veteen
  • Suosi huoneenlämpöistä vettä maljakossa
  • Leikkotähden ihanteellinen ympäristö on sama, kuin ruukkukasvilla: tarpeeksi lämmin ja vedolta suojassa

Hyasintti maljakkoon

Sipulineen myytävää hyasinttia ohjeistetaan kastelemaan niukasti. Syy tälle on, että liiallinen kastelu voi edesauttaa varren kasvamista turhan pitkäksi, jolloin kasvi menettää ryhtinsä. Pitkäksi hujahtaneet hyasintit voi katkaista maljakkoon.

Ritarinkukka näyttävään maljakkoon

Pitkävartinen ritarinkukka saa hyasintin tavoin kasvuvoimansa sipulistaan, joten myös sille riittää ruukussa maltillinen kastelu. Mikäli varsi pääsee venähtämään pitkäksi, voi senkin jatkokäyttää maljakossa. Ritarinkukan leikkuupään varsi lähtee helposti rullautumaan auki, joten sen varren päähän kannattaa kiinnittää pieni kuminauha, mikä estää rullautumista.

Näyttävävartinen ja suurikukkainen ritarinkukka on edukseen korkeassa maljakossa! Se muodostaa näyttävän asetelman sivupöydälle yksinään tai isompana ryhmänä kattaukseen.