Hyasintti
Joulun rakastetuin kukka, jota saa nykyään myös keväisin.
Joulun rakastetuin kukka, jota saa nykyään myös keväisin.
Hyasintti on herkkä ja kaunis sipulikukka, joka viihtyy sisällä ja ulkona. Niitä myydään määrällisesti eniten kaikista joulukukista. Hyasintti tuoksuu varsin voimakkaasti. Värivalikoima jouluna on valkoinen, vaaleanpunainen ja sininen. Vaaleanpunainen on suosituin väri. Keväisin on saatavilla keltaista hyasinttia.
Hyasintteja viljellään Suomessa 3 miljoonaa kappaletta vuodessa. Joulun värit ovat vaaleanpunainen ja sininen, keväällä on saatavilla keltaista hyasinttia. Hyasintti on helppohoitoinen kasvi. Hyasintin sipulin voi istuttaa seuraavana syksynä maahan. Keski-Euroopassa hyasintti tunnetaan parhaiten kevätkukkana.
Hyasintti on yksi rakastetuimmista joulukukista. Tutustu kaikkiin klassikoihin.
Sijoita hyasintti valoisaan paikkaan. Kastele hyasinttia varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi. Hyasintti kukkii pidempään, jos se siirretään yöksi viileään. Hyasintti kestää pientä pakkasta, joten sitä voi halutessaan pitää ulkona myös jouluna. Keväällä hyasintti sopii hyvin kevätistutuksiin. Kasvi aukeaa noin viikossa umpinuppuisesta täyteen kukkaan, ja kukinta kestää useita päiviä. Hyasintti kannattaa ostaa mahdollisimman nuppuisena.
Pitkäksi venähtäneet hyasintit voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi. Leikkaa mahdollisimman läheltä sipuleita ja asettele kukat niukkaan, kylmään veteen.
Monille hyasintin tuoksu on joulun tuoksu. Hyasintista haihtuvat tuoksuvat eteeriset öljyt voivat aiheuttaa allergikoille oireita. Hyasinttia on käytetty myös hajuvesien valmistukseen. Tuoksussa on eroja lajikkeen mukaan: valkoinen on yleensä miedoin, vaaleanpunainen miedohko ja sinisävyiset voimakkaimpia tuoksultaan.
Hyasintteja on yli 2 000 lajiketta. Pystysuorassa kukintovarressa on 2–50 kukkaa, jokaisessa kuusi terälehteä. Suomessa myydään eniten sinisiä, valkoisia ja vaaleanpunaisia hyasintteja. Keltainen hyasintti on pääsiäisen erikoisuus. Kukat ovat yksinkertaisia tai kerrottuja.
Ruukkuhyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivata ja istuttaa seuraavana syksynä ulos puutarhaan. Hyasintti tarvitsee kukinnan aikana ja lehdessä ollessaan runsaasti ravinteita kerätäkseen voimaa kookkaaseen sipuliin seuraavaa kukintaa varten. Sipuli kannattaa laittaa valoisaan paikkaan, kastella ja lannoittaa. Syksyllä sipuli kannattaa istuttaa noin kymmenen senttimetrin syvyyteen.
Ulkoistutuksiin soveltuvat parhaiten pienehköt ja keskisuuret, käsittelemättömät sipulit. Sipuleita voi myös istuttaa vuosittain ja kukittaa niitä yksivuotisina. Näin kukinnot säilyvät suurina. Sipulit voi myös nostaa syksyllä maasta ja talvettaa niitä viileässä kellarissa ruukkuun istutettuina.
Hyasintteja kasvatettiin Turussa jo 1600-luvulla, jolloin ne olivat varakkaiden himoitsemia luksuskukkia. Koteja hyasintit ovat koristaneet 1900-luvun alusta. Tarinan mukaan ensimmäinen kukkiva, vaaleanpunainen hyasintti nähtiin kukkakaupan ikkunassa Helsingissä jouluna 1879.
Kreikkalaisessa mytologiassa Hyakinthos oli komea nuorukainen, joka oli sekä Apollonin että Zefyroksen suosiossa. Hyakinthos valitsi Apollonin, ja mustasukkaisuuden puuskassa Zefyros surmasi Hyakinthoksen tämän heitellessä kiekkoa Apollonin kanssa. Tehdäkseen ystävänsä nimen kuolemattomaksi Apollon muutti Hyakinthoksen veren kukaksi, hyasintiksi.