Kymmenen vinkkiä kesäkukkaostoksille

Näin toukokuun tietämillä on hyvä muistutella mieleen, mitkä kukat viime kesänä menestyivät omassa pihassa tai parvekkeella erityisen hyvin. Vuosittain saatavilla on myös uutuuksia, mutta klassikot tekevät paluun joka kesä syystäkin!

Puutarhamyymälät täyttyvät pian värikkäästä kesäkukkaloistosta. Näillä vinkeillä saat kaiken irti kaudesta:

  1. Valitse kasvit kasvupaikkojen mukaan: valon määrä on tärkein valintaan vaikuttava tekijä.
  2. Tee myös arviot siitä, montako kasvia kaavailemaasi kukkapenkkiin mahtuu. Esimerkiksi pelargoni vaatii itselleen noin 25 cm tilan. Kukkaistutuksia voi laajentaa myös ruukkupuutarhaksi ja amppeleihin.
  3. Pohdi, missä viime vuonna onnistuit erityisen hyvin, vertaile tarvittaessa kokemuksia naapurin tai ystävän kanssa. Tee myös muistiinpanoja tästä kaudesta ensi kevään varalle!
  4. Mieti, miten paljon voit hoitaa kasveja, ja kuinka usein niiden on pärjättävä itsekseen. Monet lajit pärjäävät hyvin, vaikka niitä ei kastelisi päivittäin.
  5. Entä jaksatko nyppiä kukkia? Jos epäilet viitseliäisyyttäsi kurkkaa tästä artikkelista viisi vaivatonta kesäkukkaa, jotka eivät vaadi nyppimistä.
  6. Kaivele vanhat istutusastiat varastosta tai hanki uusi, riittävän iso astia. Huolehdi kasveille myös laadukas kasvualusta.
  7. Voisiko kesäkukkien seassa olla myös hyötykasveja? Puutarhamyymälöistä löytyy monenlaista keittiöpuutarhaan. Helppo startti hyötyviljelyyn voivat olla vaikkapa yrtit tai amppeleissa myytävät mansikat ja tomaatit.
  8. Pölyttäjät ovat kiinnostuneita kukkien medestä ja siitepölystä, joten jotkin kasvit houkuttelevat pölyttäjiä paremmin kuin toiset. Nyrkkisääntönä voi usein pitää sitä, että yksinkertaiset ja vähemmän jalostetut kasvit ovat pölyttäjäystävällisempiä. Pölyttäjien houkuttelu puutarhaan voi myös edesauttaa esimerkiksi omena- ja marjasatoa.
  9. Hyödynnä oman taimimyyjäsi tietotaito ostoksilla: puutarha-alan ammattilaiset osaavat antaa hyviä vinkkejä lajivalintoihin ja kasvien hoitoon.
  10. Hanki vain hyväkuntoisia ja elinvoimaisia kasveja. Hinta ei aina ole oleellisin peruste.