Mistä joulukukat tulevat?

Joulukukilla on yhtä pitkä historia suomalaisessa joulunvietossa, kuin joulukuusella – molempia alkoi ilmaantua joulukoteihimme 1800-luvun lopussa. Suomalaisten joulukukkasuosikit ovat hyvin perinteisiä, ja samat kolme lajia hallitsevat joulumarkkinoita vuodesta toiseen: Joulutähti, hyasintti ja amaryllis eli ritarinkukka.

Ensimmäinen joulukukka

Hurmaavan tuoksuinen hyasintti on alkujaan Turkin seudulta. Nimi tulee kreikkalaisesta mytologiasta: tarinan mukaan Apollon halusi tehdä mustasukkaisuuden vuoksi surmatun Hyakintoksen nimen kuolemattomaksi. Niinpä hän nimesi hyasintin tämän mukaan.

Hyasinttia kasvatettiin Suomessa kartanoissa jo 1700-luvulla, mutta ensimmäisen kerran sitä myytiin jouluun 1840-luvulla Helsinkiläisessä kukkakaupassa. Se oli vielä pitkään tämän jälkeenkin hallitseva joulukukka suomalaiskodeissa. Nykyään hyasintteja kasvatetaan noin 35 kauppapuutarhalla Suomessa ja niitä myydään vuosittain noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Markkinaosuus jakautuu tasaisesti kolmen suosikkivärin, valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin, kesken.

Rakkauden tähdet

Näyttävä joulutähti on alunperin kotoisin Meksikosta, missä se kasvaa valtavina pensaina. Kotimaassaan se on yhdistetty jouluun jo 1500-luvulta alkaen. Atsteekkien mukaan kukan punaisuus tulee muinaisen sydänsuruihin kuolleen jumalattaren verestä. Legenda kulkeutui Eurooppaan, minkä ansiosta se lienee saanut ranskalaisen lisänimensä, Étoile d’amour, rakkauden tähti.

1950-luvulla Saksassa viljeltiin ensimmäistä kertaa kukasta huoneenlämmössä viihtyvä lajike, minkä jälkeen se on ollut erottamaton osa joulua täällä pohjolassakin.

Suomessa joulutähden viljely aloitetaan jo loppukesän helteillä, jolloin kukan kasvuun saadaan mahdollisimman paljon auringon energiaa. Suomessa myydään poikkeuksetta kotimaisia joulutähtiä, sillä kasvi on herkkä, eikä kestä pitkiä kuljetusmatkoja. Se kaipaakin kotona tasalämpöisen paikan ja kasteluun huoneenlämpöistä vettä. Joulutähtiä viljeleviä puutarhoja on Suomessa noin 35, niitä tuotetaan vuosittain noin 1,8 miljoonaa kappaletta.

Nuorin tulokas

Amaryllis eli ritarinkukka on näistä kolmesta uusin tulokas: se on löytynyt suomalaisten joulupöydistä 1970-luvulta lähtien. Suurin osa Suomessa viljeltävistä ritarinkukista on kaksi kukkavartta tuottavia sipuleita, joten kasvi kukkii näyttävästi. Noin 60 % Suomessa myytävistä kukista on punaisia, 20 % valkoisia ja loput vaaleanpunaisia tai kirjavia.

Ritarinkukkia Suomessa viljellään noin 50 kauppapuutarhalla. Kasvia tuotetaan vuosittain noin miljoona kappaletta.