Garden&Knots viljelee leikkokukkia Lohjan Sammatissa Länsi-Uudellamaalla yrittäjä Tanja Seleniuksen johdolla.

Kaikki yrityksen viljelemät leikkokukat kylvetään, istutetaan ja poimitaan käsin. Kausi alkaa huhtikuun lopussa tulppaaneilla ja jatkuu siitä erilaisin lajein syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Valikoimassa on laaja skaala erilaisia sävyjä ja muotoja, joka kausi kokeilussa on myös uusia ja haastaviakin kasveja. Viljelyssä on mm. leijonankitaa, tsinniaa, koristeheiniä, revonhäntää, kiinanasteria, pionia, erilaisia kosmoksia sekä eucalyptusta, tarhaleukojaa ja eustomaa.

Itse leikkokukkafarmi on suljettu yleisöltä, mutta tuoreita, vastapoimittuja kukkia saa ostettua suoraan sen tienvierustan kukkakojusta itsepalveluna. Tuotteita löytyy myös ympäri Suomea osasta K-ryhmän kauppoja viikkokimppuina sekä pääkaupunkiseudun kukkakaupoista.

Garden&Knots sai alkunsa vuonna 2020, kun Selenius kaipasi uutta suuntaa uralleen työskenneltyään useita vuosia kaupan alalla. Jo pitkään paras hetki vuodesta oli ollut se, kun sai upottaa kädet multaan ja toteuttaa itseään sitä kautta, joten siirtyminen leikkokukka-alalle oli luonteva hyppäys. Samaan aikaan Seleniuksen sisko valmistui floristiksi, joten yhdessä lähdettiin kulkemaan kohti uutta urapolkua.

Viljelyvuosi 2020 alkoi intensiivisenä opintojen keväänä, joka toi mukanaan mitä upeampia kukkia kesän viljelyyn. Kurssin myötä syntyi palo oppia jokaisen lajikkeen tapa kasvaa ja kukkia sekä kerätä tietoa siitä, kuinka kauan ne säilyvät maljakossa. Yksi yrityksen tärkeimmistä tavoitteista onkin luoda kestäviä ja sitä kautta pitkään iloa tuovia kasveja. Viljelyssä kiinnitetään myös erityistä huomiota sen ympäristövaikutuksiin.

Leikkokukkafarmilla on herkimmille lajeille esikasvatukseen, ja loppukauden kylmiä öitä varten, käytössä 48 metriä pitkä kasvutunneli. Viljelyalaa on pellolla yhteensä noin 2 700 neliömetriä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää