Tulppaani
Tulppaani on suomalaisten suosikkikukka vuodesta toiseen.
Tulppaani on suomalaisten suosikkikukka vuodesta toiseen.
Tulppaanien kausi alkaa jo joulukuussa, jolloin ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tuotetaan joulumarkkinoille. Tulppaanien päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle ja niiden saatavuus jatkuu aina pääsiäiseen asti.
Tulppaaneja myydään Suomessa yhteensä noin 71 miljoonaa kappaletta vuodessa. Suomalaiset ovat innokkaita tulppaanien ostajia: olemme yksi maailman ahkerimpia tulppaaninostajamaita väkilukuun suhteutettuna. Tulppaani on tammi–helmikuun ostetuin kukka. Suomalaisten suosikkeja ovat punaiset, valkoiset, keltaiset, vaaleanpunaiset ja oranssit tulppaanit. Nousussa ovat kaksiväriset lajikkeet.
Värien kirjo on kattava: sadoista vaihtoehdoista löytyvät kaikki värit sinistä ja mustaa lukuun ottamatta. Lajikkeita kasvatetaan Suomessa jopa 300 erilaista. Tarjolla olevat siniset ovat värjättyjä ja ”mustat” tummankarmiinipunaisia. Tulppaanikauden alussa painopiste on tummanpunaisissa ja valkoisissa lajikkeissa. Helmikuussa mukaan tulevat vaaleanpunaiset ja räiskyvän kaksiväriset sekä oranssit ja keltaiset lajikkeet.
Ruukuissa kukkii erilaisia narsisseja, helmililjoja, krookuksia, ja voipa niissä nähdä myös keväisen värisiä hyasinttejakin. Tulppaanit ja narsissit ilahduttavat maljakossa.
Tulppaanit myydään yleensä kuiviltaan muovikääreiseen pakattuna. Leikkaa kotona tulppaanien varresta pari senttiä pois, ja jos haluat ryhdikkäitä tulppaaneja, anna kimpun imeä muovikääreessään viileää vettä noin puolisen tuntia. Näin varsien nestejännitys palautuu ja kääre antaa tukea varsille. Luonnolliseen kimppuun sopivat eläväisemmät, kaartuvat tulppaanit, jolloin nestejännityksen ei tarvitse olla niin vahva.
Maljakkovesi on hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa ja veden vaihdon yhteydessä varsia voi lyhentää. Uuden imupinnan avulla kukka saa paremmin vettä. Tulppaanikimppu ilahduttaa maljakossa noin viikon. Tulppaani kestää hyvin viileyttä ja se säilyy pidempään jos kimppua voi pitää välillä viileässä.
Valitse reippaan näköisiä kimppuja. Jos kukat vaikuttavat kasaan painuneilta tai niistä on pudonnut terälehtiä, ne ovat todennäköisesti jo kompostikunnossa. Kokeilee kukkaa joko nupusta tai sen varresta todetaksesi mikä kukan nestejännitys on. Venyneitä kukkia ei kannata ostaa. Ne ovat olleet liian kauan lämpimässä ilman vettä ja päässeet vanhentumaan.
Älä kuitenkaan pelästy kuivassa astiassa myytäviä kukkia. Tulppaanit kestävät hyvin kuivassa kuljetusta, kunhan niiden tyvestä leikataan pari senttiä pois ennen veteen laittamista. Näin putkisolukoihin kertynyt ilma ei estä veden imeytymistä. Jos kestävän kukkakimpun valitseminen tuntuu hankalalta, suuntaa kukkakauppaan. Siellä koulutetut ammattilaiset ovat aina hoitamassa kukkia ja neuvovat sinua alusta loppuun.
Tulppaanikimppu sellaisenaan on kaunis ja näyttävä kukka. Tulppaani on erinomainen leikkokukka myös kimppuihin. Sen kanssa voi yhdistää mitä vaan leikkokukkia.
Yleisin myyty tulppaani on tulppaani, jossa on yksinkertainen kukka. Markkinoilla on myös kerrottuja tulppaaneja, papukaijatulppaaneita sekä rimpsureunaisia tulppaaneja.
Tulppaanilajikkeet eroavat toisistaan muutenkin kuin väriltään: erilaisia ominaisuuksia ovat kukan koko, terälehtien muoto ja määrä, terälehtien rimpsureunaisuus, varren pituus, lehtien koko ja värittyneisyys sekä tietenkin kukan tuoksu.
Viljelyyn valittavien lajikkeiden on oltava tasalaatuisia, terveitä ja ennalta suunnitellulla tavalla kasvavia, jotta kukat valmistuvat juuri oikeaan aikaan.Useimmat uudet tulppaanilajikkeet ovat muunnoksia vanhoista tai kahden tai useamman vanhan lajikkeen jälkeläisiä.
Uudet risteymät kukkivat ensimmäisen kerran vasta kuuden vuoden kuluttua. Uusi väri, taudinkestävyys, kukitusajankohta ja maljakkokestävyys ovat merkittäviä tekijöitä, kun arvioidaan kannattaako uuden lajikkeen lisäämistä jatkaa. Vasta 10 vuoden päästä uutta lajiketta on saatu lisätyksi niin paljon, että se voidaan esitellä alan ammattilaisille ja sille annetaan oikea lajikenimi. Uuden lajikkeen kohtalon ratkaisevat ammattiviljelijät, tukkukaupat, kukkakaupat ja tietenkin kuluttajat. Uusia lajikkeita julkistetaan vuosittain satoja, mutta vain kymmenkunta pysyy markkinoilla viittä vuotta kauemmin.