Katajakankaan Puutarha Oy on kesäkukkien tuotantoa ja vähittäismyyntiä harjoittava kauppapuutarha Haukivuorella, Mikkelin ja Pieksämäen puolivälissä. Omassa tuotannossa on keväällä laaja valikoima kesäkukkia, ruukkukukkia ja kukka-amppeleita, sekä kasvihuonevihannesten taimia ja yrttejä. Puutarhan oma kukkamyynti kestää vuosittain Vapun tienoilta Juhannukseen saakka.

Katajakankaan tila on ollut saman suvun omistuksessa jo yli sata vuotta, vuodesta 1917. Puutarhaa luotsaavat tätä nykyä Harri Kohvakka ja Pia Kohvakka. Yritys siirtyi Harrille vuonna 1990 kasvihuonetuotannon aloittaneilta vanhemmiltaan, Matti ja Elma Kohvakalta.

Viljelyssä on monipuolisesti kesäkukkia niin ruukuissa kuin amppeleissakin sekä erilaisia hyötykasvien taimia. Puutarha on tunnettu erityisesti amppelikukistaan, joita kasvatetaankin vuosittain yli 6 000 kappaletta! Amppeleista löytyy esimerkiksi petuniaa, pelargonia, pikkupetuniaa, verenpisaraa, lobeliaa, lumihiutaletta, karjalanneitoa, verbenaa ja monipuolisia seka-amppeleita. Suurimpia ruukuissa viljeltäviä kasviryhmiä ovat pelargonit, pikkupetuniat, daaliat, tähtisilmät ja marketat. Myös erilaiset köynnökset ja lehtivihreät, kuten muratti ja maahumala sekä hopeaiset lisukekasvit, kuten hopeaputous ovat kasvattaneet suosiotaan.

Vuodesta 2010 lähtien puutarhalla tarvittava lämpö on tuotettu lämpökeskuksessa. Tämä investointi on omalta osaltaan vähentänyt energiakustannuksia ja pienentänyt kasvihuonetuotannon hiilijalanjälkeä. Tärkeitä arvoja viljelyssä ovatkin ympäristöasiat, joiden lisäksi huomiota kiinnitetään erityisesti myös tuoteturvallisuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin. Asiakkailta on tullut kiitosta siitä, että puutarhalla on siistiä ja liikkuminen on esteetöntä, jolloin myös asiointi lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa helpottuu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää