Oripäässä Varsinais-Suomessa sijaitseva Kauppapuutarha Ylitalo Oy on yksi suurimmista pohjoismaisista ruukkukasvipuutarhoista. Puutarhalla tuotetaan vajaan neljän hehtaarin alalla ympärivuotisesti laadukkaita ruukkukasveja kotimaan markkinoille noin 2,7 miljoonaa kappaletta vuosittain. Toimitusjohtajana toimii Juho Murto.

Tuotevalikoimassa kukoistavat värikkäinä tulilatva, atsalea, pelargoni, begonia, paavalinkukka, krysanteemi, syklaami, orvokki sekä joulutähti ja syystähti. Lisäksi viljelyssä on erilaisia viherkasvilajikkeita.  Nämä sekä monet muut sesonkikukat löytyvät suoraan markettien ja kukkakauppojen hyllyiltä ympäri Suomen, puutarhalla ei ole omaa vähittäismyyntiä.

Puutarhalla kiinnitetään erityistä huomiota tuotteiden laatuun sekä ympäristön ja henkilöstön kannalta kestävään tuotantotapaan. Viljely toimii sertifioidun laatujärjestelmän ja työolojen mukaisesti. Osa tuotannon sähköstä saadaan omien aurinkopaneelien avulla. Lämpöenergia tuotetaan bioenergialla. Suljetun kastelujärjestelmän avulla säästetään vettä ja lannoitteita n. 70 % avoimeen kastelujärjestelmään verrattuna. Lisäksi kasteluvesien kierrätys minimoi veden ja ravinteiden kulutuksen, eikä suljetussa järjestelmässä ravinteita kulkeudu luontoon. Automaattisilla energia- ja pimennysverhoilla päästään tarkkaan kukinnan ajoitukseen ja mahdollisimman suureen energian säästöön.  Näitä arvoja silmälläpitäen kehitetään jatkuvasti tuotantomenetelmiä, tuotevalikoimaa ja yrityksen toimintaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää