Yrittäjäpariskunta Hemmo ja Sirke Lehtilä perustivat Laitilassa sijaitsevan Lehtilän Kauppapuutarhan vuonna 1982. Yritys työllistää sesonkiaikoina kuudesta kahdeksaan henkilöä.

Puutarhalla on kasvihuoneita noin 7 800 neliömetriä eli kokonsa puolesta yritys on selvästi suurempi kuin vastaavan kaltaiset lähikukkaviljelmät Suomessa. Kukkien lisäksi puutarha kasvattaa kevään kukkasesongin päätyttyä kasvihuonekurkkuja. Tuotteet toimitetaan jälleenmyyjille, puutarhalla ei ole omaa vähittäismyyntiä.

Puutarhan kukkatuotannon pääpaino on vahvasti keväässä. Ensimmäisinä valmistuvat yöpakkasiakin kestävät tetenarsissit. Niiden jälkeen alkavat orvokkien toimitukset. Yritys on huomattavan suuri amppeleiden kasvattaja, sillä kukka- ja mansikka-amppeleita tuotetaan vuosittain noin 30 000 kappaletta. Viljelyssä on tuttuja kesäkukkia begonioista petunioihin ja dianasta samettikukkaan.

Lehtilän kauppapuutarhan kukkia kukoistaa myös useamman kymmenen lähialueen kunnan ja seurakunnan puistoissa ja hautausmailla.

Kurkkukasvustot valtaavat osan kasvihuoneista heti kukkien jälkeen. Satoa viljellään niin pitkälle syksyä, kun syksyn valoa riittää. Kurkut myydään tukkuun, joka toimittaa ne pääkaupunkiseudun kauppoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää