Tetenarsissi
Tetenarsissi tuo kevään!
Tetenarsissi tuo kevään!
Pienikukkainen tetenarsissi on kevään ensimmäinen oikea ulkokukka. Helppohoitoisuuden ja iloisten keltaisten kukkien vuoksi tetestä on tullut kevään suosituin ruukkusipulikukka. Se sopii piristäjäksi niin kotiin, puutarhaan, parvekkeelle kuin työpaikalle.
Tetenarsisseja viljellään Suomessa yhteensä noin neljä miljoonaa ruukkua vuodessa. Tetet sopivat niin ulos istutuksiin, sisälle sellaisenaan tai parvekkeelle ryhmänä. Tetet pärjäävät pienen totuttelun jälkeen jopa kymmenessä pakkasasteessa. Teteä on ollut Suomessa saatavilla jo 40 vuotta!
Tetenarsissi on upea ruukussa ja maljakossa. Tutustu kevään sipulikukkiin.
Ensimmäisiä tetenarsisseja voi nähdä myynnissä jo helmikuulta lähtien. Silloin niitä voi jo asetella piristämään lasitettua parveketta tai terassia. Tetenarsissin voi laittaa parvekelaatikkoon tai astiaan ruukkuineen, tai istuttaa multaan ilman muoviruukkua. Tetenarsisseja ei tarvitse lannoittaa. Ulos kannattaa laittaa teteruukkuja, joissa kukinta on jo selvästi näkyvää, koska viileässä kukat avautuvat hitaasti. Viileä sää pitää huolen myös siitä, että ulkona pidettävät narsissit säilyvät kauniisti kukkivina viikkokausia. Ruukkunarsissi on myös suosittu keväinen hautakukka.
Maan sulettua tetesipulit voi ottaa ruukustaan ja laittaa kukkapenkin uumeniin multaan. Sipulin yläosa tulee noin kymmenen sentin syvyyteen. Lehtien annetaan kuihtua rauhassa, ja narsisseista on iloa seuraavanakin keväänä. Narsissit ovat myrkyllisiä, siksi hiiret ja myyrät eivät niitä jyrsi.
Tetenarsissi kestää pakkasta paremmin kuin mikään muu varhaiskevään ruukkukasvi. Ne pärjäävät pienen totuttelun jälkeen jopa kymmenessä pakkasasteessa. Pakkasenkeston kannalta on tärkeää, että ruukku on kasteltu huolellisesti. Jos multa on kuivaa, kasvilla ei ole voimaa vastustaa kylmyyttä. Mikäli pakkasta on luvassa kymmentä astetta enemmän, kannattaa narsissit nostaa sisälle varmuuden vuoksi.
Pakkasjakson jälkeen tetenarsissin lehdet ja kukat voivat näyttää hieman nuokahtaneilta. Ne toipuvat kuitenkin entiselleen heti, kun lämpötila nousee lähelle nollaa.
Tetenarsisseista ja muista kevään sipulikukista voi tehdä näyttäviä asetelmia kotia piristämään. Hyvä ideo ovat erilaiset lasipurkit ja -astiat, joiden sisälle kukka laitetaan rouheasti juuripaakku ja mullat näkyvillä. Purkin ympärille voi vielä halutessaan sujauttaa kodin väreihin sopivaa lankaa, nauhaa tai koristeteippiä.
Tetenarsissi on myös yksi pääsiäisen suosituimmista ruukkukukista ja silloin sen iloisen keltainen kukka sopii hyvin koristamaan kodin juhlailmettä. Kokeile tetejä myös piristämässä juhlapöytää ja asettele ruukun reunalla erilaisia pääsiäisaiheisia koristeita.
Ruukkuteteä viljeltiin ensimmäisen kerran Suomen markkinoille keväällä 1982. Sen upea keväinen väri ja hyvä pakkasen kesto tekivät tetestä nopeasti suositun. Vuonna 2021 teteä myytiin yli 4 miljoonaa ruukkua. Leikkonarsissia viljeltiin Suomessa 1950-luvulta 2000-luvulle asti, jolloin viljely lopahti edullisen tuontitavaran takia. Leikkonarsissia viljellään vielä paikoittain Suomessa.
Pääsiäisen tienoilla myytävät leikkonarsissit kuuluvat teten tavoin narsissien laajaan sukuun. Jotkut narsissilajikkeet tuoksuvat voimakkaasti, toiset tuskin ollenkaan. Myös kasvupaikka saattaa vaikuttaa tuoksun voimakkuuteen. Yleensä vanhimmat lajikkeet ja valkonarsissit tuoksuvat voimakkaimmin. Luonnossa narsissia tavataan Etelä-Euroopassa ja Etelä-Aasiassa sekä Afrikan pohjoisosissa. Narsissit sisältävät lääkkeenäkin käytettävää galantamiinia, joka on antikoliiniesteraasi.
Kaukoidässä narsissi on onnen symboli, ja erityisesti Kiinassa se on suosittu kevään vertauskuva. Nimi Narcissus tulee kreikan sanasta nárke (’horros, lamaannus’), minkä on arveltu viittaavan kukan huumaavaan tuoksuun. Nimi narsissi on samaa juurta kuin narsismi eli itsensä rakastaminen.