Kuvan keskellä on valkoisia hyasintteja istutettuna valkoiseen astiaan. Ympärillä on vaaleanpunaisia tulppaaneja kupeissa.

Ihania vinkkejä hyasinttiasetelmiin

Hyasintti on yksi suosituimmista joulukukista. Sitä  pidetään perinteisesti ruukkukukkana, jota se saa mieluusti ollakin, mutta kotia koristaessa sen kanssa voi leikitellä monella tavalla. Ihanasti tuoksuva sipulikukka on suloinen sellaisenaan ja näyttää upealta erilaisissa asetelmissa. Nappaa tästä helpot vinkit omaan kukkaisaan joulukotiin!

Sipulit esiin

Hyasintti saa kaiken voimansa sipulista, jonka takia se tarvitsee multaa vain tukemiseen ja veden saantiin. Hyasintti pärjää koristeluissa hyvin ilman multapaakkua, kunhan huolehtii veden saannista. Hyasintti tarvitsee hieman vettä kukkien avaamiseen.  Sipuleita voi asetella vadeille, sitoa sammalpallon sisälle tai asetella laseihin. Markkinoilla on hyasinteille tarkoitettuja maljakkoja, joissa sipuli ja kukinto pääsevät upeasti esille.

Hyasintin saa laitettua hyasinttimaljakkoon helposti:

  1. Puhdista sipulit varovaisesti mullasta ja jätä vaalea juuristo paikoilleen. Multa kannattaa pudistella varovasti ensin käsin, ja tämän jälkeen huuhdella juuret varovasti haalealla vedellä.
  2. Täytä ylöspäin kapeneva maljakko vedellä ja aseta sipulin juuristo veteen. Juuret saavat olla kokonaan veden peitossa.
  3. Muista lisätä vettä tarpeen mukaan. Lannoitteita hyasintti ei kukkiakseen tarvitse.

Kuvassa on kaksi sinistä hyasinttia hyasinttimaljakoissa. Vasemmanpuoleinen maljakko on valkoinen ja oikeanpuoleinen sininen.

 

Tuo luonto sisälle

Erilaiset sammaleet ja jäkälät ovat suosittuja erilaisissa jouluasetelmissa. Hyasinteista saa luotua kauniin asetelman esimerkiksi laakeaan lasiastiaan, kun asettelet astiaan sammalta, sipuleita ja vaikka kultaisia omenoita. Hyasintit voi laittaa asetelmaan multapaakun kanssa tai ilman. Kullan ja hopean ystävät voivat leikitellä esimerkiksi joulupalloilla tai omenoilla. Luonnonystävät voivat sen sijaan laittaa sekaan esimerkiksi sammaleisia oksia tai käpyjä. Vain luovuus on rajana! Muista kastella asetelmaa silloin tällöin, jotta sammaleet eivät kuivu ja hyasintit saavat vettä. Huomioithan, että sammalta saa kerätä luonnosta vain maanomistajan luvalla.

 

Laakeassa lasimaljassa on kolme hyasintin sipulia ja yksi ritarinkukan sipuli. Sipulien lisäksi maljassa on kultaisia omenoita ja sammalta. Maljan ympärillä on kultaista helminauhaa.

Koristele sipulit

Hyasintin sipuleita voi kokeilla myös koristella päältä päin. Hauska tapa on esimerkiksi kietoa sipulien ympärille villalankaa. Kukka- ja askartelukaupoista saa ostettua kukkaliimaa, joka ei sopii hyvin kasvien käsittelyyn. Villalangan sijaan sipulit voi koristella jollain muulla nauhalla, kieputtaa ympärille sammalpallo tai koristella glitterillä. Koristellut sipulit voi istuttaa kauniiseen astiaan tai asetella vadille ilman multia.

 

Kuvassa on kolme hyasinttia, joiden ympärille on kieputettu lankaa. Hyasintit ovat musta-valkoisessa kulhossa.

Vie sipulit ulos

Hyasintti viihtyy hyvin viileässä joten säiden salliessa voi joulun aikaan päästä vielä istutuspuuhiin. Istuta sipulit vieri viereen ja kastele multa. Aseta ruukku lasitetulle parvekkeelle tai oven pieleen. Viileässä hyasintti ilahduttaa pitkään ja pakkasten uhatessa asetelman voi nostaa sisälle.

Kuvassa on puulaatikkoon istutettu hyasintteja. Laatikon vieressä on kaksi hyasinttia, joita ei ole vielä istutettu. Laatikon vieressä on myös sakset

Leikkaa maljakkoon 

Kun hyasintin kukkavarsi alkaa venyä liian pitkäksi, katkaise se maljakkoon. Varsi kannattaa katkaista mahdollisimman läheltä sipulia. Leikkona hyasintti viihtyy parhaiten viileässä vedessä. Lannoitteita se ei muiden sipulikukkien tapaan kaipaa.

Kuvassa on oikealla puolella lasimaljakossa kaksi kolme leikkohyasinttia. Vieressä on valkoinen hyasintti hyasinttimaljakossa. Kuvan taustalla on vaaleanpunainen ympyrä.