Vuonna 1928 Suomeen perustettiin tuhatkunta puutarha-alan yritystä, joista vain kourallinen jatkaa yhä toimintaansa. Näistä ainoastaan muutama on nykyään, sekä entisellä paikallaan, että alkuperäisen omistajasuvun hallussa, näistä yksi on Lepolan Puutarha Oy, jonka Kauppapuutarhuri Aarne Suominen perusti 08.03.1928. Nykyään viljelytoimintaa Turussa jatkavat yrittäjät Tomi ja Juho Suominen.

Alkuvuosina tuotettuja kukkia ja vihanneksia vietiin myyntiin Turun torille. Jo 40-luvulla puutarha aloitti myös tukkumyynnin Turun alueelle. 1960-luvulla viljely painottui yhä enemmän kukkiin – valikoimissa oli esimerkiksi ruiskukkaa, ikiviuhkoja, avomaan leikkoperennoita, freesiaa, iiristä, krysanteemia ja neilikkaa. Lopulta vihannesviljely jätettiin kokonaan pois.

2000-luvulla Jyrki ja Jarmo Suomisen toimesta puutarhalla aloitettiin silloisen uutuuskukan, gerberan, viljely. Gerberasta tulikin pian Lepolan menestyskukka ja tavaramerkki. Gerberan viljely tarhalla loppui vuonna 2014.

Tätä nykyä viljelyä jatkava neljäs sukupolvi on tehnyt kesätöitä puutarhassa jo nuoresta saakka, ja vetovastuun yrityksestä serkukset ottivat vuonna 2005. Nykypäivään tultaessa puutarhalla on kiinnitetty yhä enemmän huomiota myös ympäristönäkökulmaan viljelyssä. Kasvihuoneet lämpiävät nyt uusiutuvilla polttoaineilla ja lämmönsäätelyä tehostamassa huoneissa on esimerkiksi lämpöeristetyt seinät sekä erityiset lämpöhukkaa minimoivat lämpöverhot. Tuotannossa ei käytetä lainkaan lisäkasvuvaloja. Myös pakkausmateriaaleja on päivitetty pikkuhiljaa, ja suurin osa muovisista on jo korvattu paperipohjaisilla.

Nykyään Lepolan Puutarhan tärkeimpiä viljelykasveja ovat tulppaani ja muut sipulikukat muun muassa pääsiäisen ja joulun sesonkeihin. Puutarhalla tuotetaan runsaasti myös kesäkukkia sekä syötävien yrttien ja kasvien taimia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää