Partaharjun Puutarha sijaitsee Pieksämäellä, keskellä Suomea. Yritys on tuottanut kukkia jo 46 vuoden ajan. Yrittäjänä toimivat tällä hetkellä Hanna Suhonen ja Erkki Savolainen.

Partaharjun Puutarhan erikoisalaa ovat sipulikukat eli tulppaanit, narsissit, hyasintit ja ritarinkukat. Lähes kaikki tulppaanit tuotetaan vesiviljelymenetelmällä. Kaudella 2023-2024 leikkotulppaanien kokonaistuotantomäärä oli Partaharjun Puutarhalla noin 38 miljoonaa kappaletta!

Kukkien ohella tuotannossa on myös erilaisia metsätaimia, kuten kuusia, mäntyjä, koivuja ja lehtikuusia. Yritykseen kuuluu myös puuterminaali, jossa tuotetaan liimapuuta ja energiahaketta.

Tuotannossaan Partaharjun Puutarha on tietoisesti ja aktiivisesti etsinyt mahdollisimman ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Koko tuotantoketju on mietitty ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Öljyn käyttöä on vähennetty jo vuodesta 2005 käytössä olleella kiinteän polttoaineen lämpölaitoksella. Lämpölaitoksen polttoaineena käytetään lämmöntarpeesta riippuen kierrätyspuusta tehtyä haketta tai metsähaketta. Yrityksen puuterminaalista jäävät sivutuotteet sekä hakkuutähteet voidaan hyödyntää lämmityksessä.

Puutarhalle rakennettiin jo vuonna 2003 kaikki ympäristönsuojeluvaatimukset täyttävä lannoite- ja kasvinsuojelukeskus maahan upotettuine suoja-altaineen. Kaikki mahdolliset valumat pystytään täten ottamaan uudelleen kiertoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää