Valitse jouluksi kotimainen kukka – katso lajivinkit

Suomessa tuotetaan laaja valikoima jouluisia kukkia, joista löytyy vaihtoehtoja monenlaiseen sisustukseen, värimieltymyksiin ja tunnelmaan. Joulun aikaan kotimainen kukka on myös kaunis ja kestävä tuliainen tai pikkujoululahja.

Perinteistä pöytään

Suomalaisten suosikkia joulutähteä viljellään vuosittain noin 1,4 miljoonaa kappaletta. Perinteisen punaisen lisäksi valkoiset ja kermanväriset, vaaleanpunaiset sekä moniväriset variaatiot ihastuttavat. Ennen varsinaista joulutähtisesonkia myynnistä voi bongailla loppusyksyyn sopivaa ruskanväristä syystähteä sekä suloisen vaaleanpunaista prinsettiaa.

Näyttävä ritarinkukka eli amaryllis loistaa joulun aikaan punaisen ja valkoisen sävyin kukin. Kasvia viljellään Suomessa vuosittain noin 1,1 miljoonaa kappaletta. Kasteluksi riittää tilkka huoneenlämpöistä vettä silloin tällöin.

Huumaavantuoksuinen ja kauniin kestävä hyasintti on myös perinteinen kukkija, joka tuli alunperin Suomeen jo 1700-luvulla. Hyasintti kannattaa ostaa mahdollisimman nuppuisena, sen kukintaa voi pidentää siirtämällä kasvin yöksi viileään. Hyasintti hyötyy säästeliäästä kastelusta.

Joulutähti, ritarinkukka ja hyasintti sopivat hyvin yhteen.

Ruukun täydeltä kukkia

Monet ympäri vuoden viljeltävät ruukkukukatkin sopivat upeasti joulun sesonkiin. Dramaattisen tummalla lehdistöllään hurmaava atsalea on näyttävä koriste kotiin tai lahja ystävälle. Kasvi hyötyy runsaasta kastelusta sekä valoisasta kasvupaikasta.

Tulilatva on nappivalinta helppohoitoista mutta kestävää ruukkukukkaa kaipaavalle. Kasvia voi hyödyntää myös erilaisissa joulun asetelmissa, yhdistelemällä esimerkiksi joulutähden tai ritarinkukan kanssa.

Napakkakasvuisen tulilatvan tai atsalean voi koristella sirolla valosarjalla!

Jouluruusu nauttii viileästä

Kotimaista jouluruusua löytyy myynnistä hieman muita lajeja pienempiä määriä. Viileästä ja kosteasta pitävä kasvi sopii hyvin vaikkapa lasitetulle parvekkeelle tai verannalle muutamaan plusasteeseen, pakkasta se ei siedä. Sisätiloissa sen jatkuvasta kosteudesta on erityisen tärkeää huolehtia. Sisätiloissa pidettävästä jouluruususta kannattaa myös leikata huoletta osa lehdistöä alas, jotta sillä riittää voimaa kukkiin.

Sammaleesta tehty kokedama sopii hyvin jouluruusun kasvualustaksi.

Leikkotulppaanien kausi alkaa joulusta

Alkuvuoden tulppaanikautta käynnistellään jo joulun aikaan. Punaiset ja valkoiset variaatiot tuovat suloista tunnelmaa jo joulun ja uuden vuoden juhliin. Kimpullinen kotimaisia tulppaaneja on kestävä leikkolahja!

Talven tulppaanikausi alkaa jouluna punaisista ja valkoisista sävyistä.