Loppuvuosi on tähtien sesonkia – lue viljelijän vinkit!

Kukkamaailman tervetullut uutuus pimenevään lokakuuhun on kotimainen syystähti. Syystähdiksi kutsutaan joulutähden ruskaisia värejä, jotka tulevat myyntiin jo ennen varsinaista joulutähtisesonkia. Syystähtiä löytyy persikkaisen, beigen, kellertävän ja vaaleanpunaisen sävyissä ja ne sopivat siten erinomaisesti syksyn sisustukseen tai vaikka Halloween-tunnelmointiin. Syystähtiä on viljelty Suomessa jo pitkään, ja ne ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa syksyn sesonkikasveina. 

Suosittu uutuus

Syystähtiä viljellään useammalla suomalaisella puutarhalla. Yksi näistä on Kauppapuutarha Ylitalo Oy Oripäässä, jossa valmistuu noin 30 000 syystähteä.  

– Syystähti on otettu erinomaisesti vastaan, se on jo monen suomalaisen syksyn suosikkikasvi.  Ne ovat hyvin tykättyjä kasveja piristävine, syksyyn täydellisesti sopivine väreineen. Erityisen suosittu on ruskean beige ’Autumn Leaves’-lajike. Kasvit ovat pitkäkestoisia ja kukkivat pitkään, joten niistä on kuluttajalle valtavasti iloa. Joulukuussa ne voi sitten halutessaan vaihtaa perinteisiin joulutähtiin, vinkkaa Marko Jaakkola Kauppapuutarha Ylitalolta. 

Syystähtien viljelymäärä on kaikkiaan kuitenkin perinteistä punaista joulutähteä rajatumpi, joten oma syksyinen tähti kannattaa napata kaupasta heti sesongin alussa, jotta ehtii varmasti saamaan omansa!

Hoida kuten joulutähteä

Syystähti on joulutähden tapaan arka syksyn vedolle ja viileydelle, joten se kannattaa suojata huolellisesti matkalla kotiin tai lahjaksi. Alle 10-asteen lämpötilassa suojaukseen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Sisälle tuotaessa suojan voi antaa olla kasvin päällä vielä hetken aikaa, jolloin se ehtii tottumaan lämpötilan vaihtumiseen. Kotona syystähti kannattaa sijoittaa valoisaan ja vedolta suojaisaan paikkaan.

Tasainen kastelu on syystähdelle hyväksi, mutta liikaa märkyyttä kannattaa välttää. Kotona kasvin voi asetella kauniiseen suojaruukkuun tai istuttaa uudelleen ruukkuun, jossa on reikä pohjassa, jolloin kastelu hoituu altakastelulautasen kautta. Mikäli kasvi pääsee kuivahtamaan, voi sen upottaa ruukkuineen hetkeksi veteen ja jättää sitten tiskipöydän reunalle kuivumaan.

Yhdistä muiden sesongin kasvien kanssa 

Syystähden pienempikukkainen sukulainen prinsettia tulee myyntiin myös syksyllä ja se sopii erinomaisesti yhteen syystähtien kanssa. Loppuvuoden muita kotimaisia sesonkikasveja ovat esimerkiksi tulilatva ja atsalea. Myös kotimaisia viherkasveja on saatavilla – niiden kanssa syystähti muodostaa näyttävän parin.