Hyasintti on kevätkukka

Menivätkö sesongit sekaisin? Suomalaisten joulun suosikkikukka hyasintti ilahduttaa nyt myös pääsiäisenä. Keväisillä väreillään hyasintti on ottanut paikkansa viime vuosina myös kevätsesongin kasvina.

Hyasintin viljely kevätkasviksi aloitettiin Suomessa muutamia vuosia sitten. Keski-Euroopassa se on ollut keväällä tuttu näky jo pitkään, mutta meille suomalaisille se on hypännyt joulusta myös kevään iloksi vasta hiljattain. Nyt keväinen hyasintti on jo vakiinnuttanut paikkansa monen uutena pääsiäisen suosikkina!

Keväthyasintteja on saatavilla kotimaisena helmi-huhtikuussa. Suosituin väri on keltainen, mutta niitä on saatavilla myös liloja, oransseja, punaisia, valkoisia ja sinisiä. Hyasintti sopii keväällä moneen käyttötarkoitukseen: sitä voi pitää sisällä pääsiäispöydän koristeena osana sekaistutusta, tai sen voi istuttaa ruukkuun ulos tai parvekkeelle.

Hyasintti on helppohoitoinen – se aukeaa noin viikossa umpinuppuisesta täyteen kukkaan, ja kukinta kestää useita päiviä. Kasvi kannattaakin ostaa mahdollisimman nuppuisena, jotta siitä voi nauttia pitkään. Kastele hyasinttia varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi.

Vinkki! Pitkäksi venähtäneet hyasintit voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi: katkaise varret mahdollisimman läheltä sipuleita ja asettele ne niukkaan, kylmään veteen.

Puutarhassa hyasintti viihtyy ruukussa tai kukkapenkissä. Se kestää hyvin myös pientä pakkasta. Keväisessä ulkoilmassa hyasintti kukkii pitkään, jopa useampia viikkoja. Hyasintti voi kestää puutarhassa useamman vuoden, mutta kukinnot pienenevät vuosi vuodelta.

Muista myös muut sesongin suosikit!

Tetenarsissit ja muut ihanat narsissit. Helmililja viihtyy hyvin hyasintin kumppanina. Tulppaanisesonki jatkuu vielä hetken ja pian pääsemme ihastelemaan kauden ensimmäisiä orvokkeja!