Mitä kesäkukkia pitää nyppiä ja mitä ei – katso lista

Osa kesäkukista kannattaa käydä säännöllisesti läpi ja nyppiä kuivuneet kukat pois, jolloin ne jaksavat kukkia ja kukoistaa upeammin. Toiset eivät vaadi nyppimistä.

Ole tarkkana, jos pihasta tai parvekkeelta löytyy näitä lajeja:

💜 Orvokki. Alkukesän orvokki-istutus kestää kauniina läpi kesän, kun siitä nyppii kuihtuneita kukkia ja lehtiä välillä pois.

💜 Pelargoni. Aurinkoa rakastava pelakuu kukkii sitkeästi loppukesään saakka, ja hyötyy siitä, että jo kukkineita osia poistaa kasvista. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa varren nivelkohdasta saakka.

💜 Marketta. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppäistä markettaistutuksesta pois kukkapohjineen.

💜 Petunia. Perinteinen kesäkukka kukoistaa toukokuulta syksyyn saakka, kun siitä nyppii välillä kuihtuneita kukkia pois. Pikkupetuniaa, eli miljoonakelloa ei sen sijaan tarvitse nyppiä!

💜 Neilikka. Helppohoitoinen neilikka hyötyy nyppimisestä. Kukkavarsia voi napsia myös leikoiksi maljakkoon!

💜 Samettikukka. Yksi kestävimpiä aurinkoisen ja lämpimän paikan kesäkukkia, kunhan samettikukan kuihtuneita osia muistaa nyppiä pois.

💜 Verenpisara. Rento ja näyttävä kasvi amppeliin ja ruukkuun. Verenpisaran kukintaa edesauttaa kuihtuneiden kukkien nyppiminen.

💜 Daalia. Pitkä kukkavarsi kannattaa leikata pois, kun sen päässä oleva näyttävä daalian kukka on kuihtunut.

Näiden lajien kanssa pääset helpolla, nyppiminen ei ole välttämätöntä!

💚 Pikkupetunia eli miljoonakello. Amppelia tai ruukkua voi silloin tällöin vähän ravistaa, niin kuihtuneet osat tippuvat pois.

💚 Lobelia. Runsaasti kukkiva lobelia kukoistaa amppelissa tai muussa astiassa tasaisesti kasteltuna, nyppimistä ei tarvita. Sopii hyvin pölyttäjäystävälliseen puutarhaan!

💚 Lumihiutale. Kesäkukkakaupan uudempi tulokas lumihiutale kukkii lobelian tavoin runsaasti pienin kukin eikä vaadi nyppimistä. Se jaksaa kukkia ulkona hallan tuloon saakka ja on hyvä lisä pölyttäjäystävälliseen puutarhaan.

💚 Diana. Runsaskukkainen ja näyttävä diana kukoistaa amppelissa, ruukussa tai sekaistutuksen osana. Eikä tarvitse nyppiä!

💚 Siniviuhka. Siniviuhka kestää hyvin Suomen vaihtelevaa säätilaa, eikä ole moksiskaan tuulista tai sateista. Kasvi kasvattaa pitkät kukkaversot ja hellii myös puutarhan pölyttäjiä.