Pölyttäjä kyllä löytää sopivan kukan
Kaikki pölyttäjät ovat kukkien perään, mutta kaikki kukat eivät kiinnosta niitä. Mitä kesäkukkia voi suositella kuluttajalle, joka haluaa puutarhassaan ottaa huomioon pölyttävät hyönteiset?
Kaikki pölyttäjät ovat kukkien perään, mutta kaikki kukat eivät kiinnosta niitä. Mitä kesäkukkia voi suositella kuluttajalle, joka haluaa puutarhassaan ottaa huomioon pölyttävät hyönteiset?
Pölyttäjät ovat monimuotoisuuskadon keulakuvia. Ympäristötietoinen kesäkukkakaupoille suuntaava kuluttaja onkin yhä useammin kiinnostunut istuttamaan pihaansa kimalaisille, mehiläisille, kukkakärpäsille ja perhosille hyödyllisiä kasveja. Mitä kesäkukkia voi suositella pölyttäjäpuutarhaan?
Moni kukka päällä kaunis, mutta ravitsemuksellisesti tyhjää täynnä. Pölyttäjät vierailevat kukissa proteiini rikkaan siitepölyn ja hiilihydraattipiloisen meden perässä.
Kasvi lajien välillä on eroja siinä. kuinka paljon ne tuottavat mettä tai siitepölyä. On hyviä siitepölykasveja, hyviä mesi kasveja ja sitten niillä kasveja, joista ei ole komeista kukista huoli matta löydy kumpaankaan.
Kasvit tuottavat myös eri aikaan vuorokaudesta siitepölyä ja mettä, esimerkiksi aamupäivällä siitepölyä ja iltapäivällä mettä. Tämä vaikuttaa hyönteisten käyttäytymiseen.
Kasvuolosuhteetkin vaikuttavat kasvin kukintaan ja medeneritykseen. Esimerkiksi kuivassa kasvuympäristössä parhaimmatkin mesi kasvit mesiväl heikosti. Siis pölyttäjäpuutarhassakin kasvien hyvä hoito on tärkeää.
Mutta hyvään hoitoon eivät pölyttäjäystävällisessä puutarhassa kuulu kasvinsuojeluaineet. Tämä pätee niin viljelyn aikana kuin kotipuutarhassakin. Jos kesäkukilta on torjuttu tuholaisia esimerkiksi neonikotinoideilla, ei kasveja voi hyvällä omallatunnolla myydä pölyttäjistä huolta kantavalle asiakkaalle.
Monivuotiset marjapensaat ja hedelmäpuut, yrtit ja vaikka maksaruohot ovat esimerkkejä kasveista, jotka tarjoavat ravintoa pölyttäjähyönteisille kasvukauden eri vaiheissa. Keväällä pajut ovat monelle siitepölyä ravintonaan käyllävillehyönteisille aivan elintärkeilä.
Puutarha olisikin hyvä suunnitella niin, mä siellä olisi eri aikaan kukkivia lajeja. Näin siitepöly- ja mesiravintoa on tarjolla keväästä syksyyn. Monivuotiset lajit tarjoavat hyvän perustan, jota voi täydentää erilaisilla yksivuotisilla kesäkukilla.
Puutarhan laidoilla pitäisi myös olla hiukan vähemmän hoidettua aluetta. Siellä riittää myös toukille kasviravintoa sekä aikuisille hyönteisille lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja. Kunnollinen hyönteishotellikaan ei ole hullumpi ajatus.
Kotipuutarhureiden työtaakkaa voi myös keventää vinkkaamalla, että voikukat kannattaa jättää tyystin rauhaan. Ne ovat mitä parhain siitepölyaitta!
Hyvä on myös muistuuaa, että vaikka kasvi ei olisi hyödyllinen juuri pölylläville hyönteisille, jollekin muulle kuusi- tai kahdeksanjalkaiselle eliölle, linnuille tai nisäkkäille sillä voi olla merkitystä.
Listat eivät ole täydellisiä. Kysy lisää omalta kukkien tuottajalta ja myyjältä.
Kirjoittanut: Niina Kangas
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Puutarha&kauppa -lehden numerossa 5/2020. Puutarha&kauppa on puutarha-alan uutis- ja ammattilehti. Lehden kustantaja on Kauppapuutarhaliitto ry. Liitto ylläpitää ja koordinoi Kauniisti kotimainen -sivua ja sen kanavia.