Riihikoskella Varsinais-Suomessa sijaitseva Piltin Puutarha on tunnettu laadukkaista kevät-, kesä- ja joulusesongin kukistaan. Alkuvuodesta kauden aloittavat tetenarsissit ja kevään edetessä myyntiin tulevat amppeleissa ja ruukuissa sulostuttavat orvokit. Kesäkukkaloistosta löytyy esimerkiksi pelargonia, petuniaa, begoniaa, lumihiutaletta sekä monenlaisia hyötykasveja. Heinäkuusta syyskuuhun viljellään myös leikkoliljoja. Joulusesonkiin tuotetaan hyasinttia.

Valtaosa kukkatuotannosta myydään keskusliikkeille, mutta tila avaa joulu- ja kesäsesonkien ajaksi ovensa, jolloin kasveja voi hankkia suoraan puutarhan omasta myymälästä. Piltin puutarhan kasvattamia kukkia löytyy myynnistä myös marketeista ympäri Suomen.

Hanna Heleniuksen vuodesta 2006 luotsaamalla puutarhalla on vahva tausta perheyrityksenä. Ensimmäiset kasvihuoneet tilalle rakennettiin vuonna 1953 Hannan isoäidin toimesta. Hannan isä, Pekka Huhtamaa, sisaruksineen jatkoi toimintaa 1970-luvulla, jolloin viljelyssä oli leikkokrysanteemia, -neilikkaa sekä -tulppaania. Leikkoruusu puolestaan valtasi alaa kasvihuoneista 1980- ja 90-luvuilla. Vuodesta 2000 lähtien kasvihuonepinta-alaa on investoitu myös vihannesviljelyyn ja nykyään tuotetaan sekä kukkia että vihanneksia. Viljelypinta-ala koristekasveille on nyt 5 000 neliömetriä. Puutarhalla viljellään lisäksi 1,1 hehtaarin alalla herkullista babypinaattia, jota toimitetaan kauppojen hevitiskeille läpi Suomen.

Yritys painottaa toiminnassaan vastuullisuutta. Kasvihuoneet lämmitetään viljan kuorella, joka syntyy elintarviketeollisuuden sivuvirtana. Tuholaistorjunta hoidetaan biologisesti, eli kasvintuhoajien luontaisia vihollisia käytetään ennakkotorjuntana. Yritys on sertifioinut koko tuotantonsa, myös työsuhdeasiat IP Sigill- sertifikaatilla, joka on alalla arvostettu kolmannen osapuolen auditoima laatujärjestelmä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Riikka Lamminpää